czwartek, 30 sierpnia 2018

Przepis na wiejski chleb

Przepis na wiejski chleb

Przepis na chleb wiejski. Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas. Ma chrupiącą skórkę i soczysty, miękki miąższ. Nieprawdopodobna radocha , kiedy sami zrobimy sobie pieczywo.


U nas w domu bochenek chleba z tego przepisu z Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga BaBy w kuchni. Moja babcia rzadko piecze chleb wiejski, a jej receptura, jak łatwo się domyślić, jest recepturą „na oko”. Choć moim bochenkom jeszcze daleko do babcinych wypieków, pieczenie tradycyjnego chleba wiejskiego, pomimo dość dużej lepkości ciasta, udało mi się opanować.


Dodane przez mufinka w: Tylko o kuchni. Piekąc chleb zawsze marzę o wypieczonej, chrupiącej skórce. Dlatego piekę w foremkach silikonowych, pieczywo pięknie się w nich rumieni. Dziś chciałam wszystkim pokazać, że słowo wiejski może być stosowane także by wyrazić coś pysznego. Dowodem na to jest chleb wiejski z ziemniakami, który jest zaprzeczeniem obraźliwego przesłania tego wyrazu.


Są to koszyczki, w ktorych chleb wyrasta, w celu zachowania jego ksztaltu, w nich się nie piecze. Od razu z koszyka chleb przekladamy na kamien do pieczenia chleba lub na blaszkę. Na kamieniu chleby rosna zupelnie inaczej w piekarniku, trzeba go rozgrzac min przed planowanym pieczeniem. Taki, jaki piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym. Zapach pieczonego chleba roznosił się po całym podwórzu, a ja z niecierpliwością czekałam na moment, kiedy babcia odkroi z ciepłego chleba piętkę i będę mogła polać śmietaną, posypać cukrem i zjeść ze smakiem.


Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Wiejski chleb pszenny na zakwasie. Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.


Przepis na wiejski chleb

Stosowano także chleb jako przyprawę: chlebem razowym (skórką lub miękiszem) można było zagęścić sos do mięs, przez co nabierał odpowiedniej konsystencji i wyrazistego smaku. Ponadto z chleba razowego. No więc jak już spróbowałem, uznałem, że ten przepis spokojnie może znaleźć się w książce, której akurat przygotowywałem, jako przepis “gościnny”. Najlepszy swojski chleb, który jadłam to chleb według przepisu mojej chrzestnej.


Mam ten zaszczyt, że teraz posiadam go ja:-) To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś piekły go nasze prababcie. Chleb z jogurtem na zakwasie. Jest pyszny z chrupiącą skórką, zawsze wychodzi, polecam!


Przepis na wiejski chleb

Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy.


Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty