poniedziałek, 19 listopada 2018

Czym zaprawić bimber

Znakomity bimber wychodzi, gdy dodamy do niego ziarna kawy, powinien stać w zamkniętym naczyniu z niewielką ilością tych ziaren przez ok tyg. Można też zamiast ziaren kawy użyć laski cynamonu (niemielony). Równie oryginalny smak i zapach ma bimber, w którym moczyły się liście mięty pieprzowej (menthae piperitae) świeże! Bimber zaprawiany truskawką to bimber na bazie wódki i soku uzyskanego z truskawek fermentowanych cukrem.


Nalewkę z truskawek można uzyskać dzięki zasypaniu truskawek cukrem i pozostawieniu ich na dwa dni. Po dwóch dobach zalewa się je wódką i odstawia w ciemne miejsce na dwa miesiące. Bimber to potoczna nazwa alkoholu wyrabianego w zaciszu własnego domostwa. Może być on produkowany przez każdego z was.


Nie wymaga to specjalnych umiejętności, a jego wytwarzanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Stosuj się do poniższych wskazówek i sam wyprodukuj bimber, którym będziesz mógł poczęstować odwiedzających cię gości. Bimber - (inaczej Samogon, Okowita, Księżycówka) - jest to napój alkoholowy produkowany wyłącznie w warunkach gospodarstwa domowego, w Polsce najczęściej nocą i po kryjomu - stąd nazwa Księżycówka. Otrzymuje się go najczęściej przez destylację zacieru zbożowego, ziemniaczanego lub nastawu cukrowego oraz wina. Mam nadzieję że dowiedzieliście się jak zrobić bimber z owoców.


Przepis na bimber lub raczej prezentowana metoda dotyczy wyrobu ze wszystkich owoców, zachęcam do eksperymentowania i dzielenia się swoimi wnioskami w komentarzach. Z mojej strony dodam – spożycie tak przygotowanego alkoholu nie powoduje kaca. Te traumatyczne przeżycia odcisnęły na nim swoje piętno i dlatego u niego takie, a nie inne skojarzenia. O epoce PRLu świadczy jego ciągła obawa przed SB, UB, ORMO i MILICJANTAMI.


Do tego stany lękowe sa potęgowane przez nadużywany bimber z ogromną dawką grynszpanu wypalającego resztki mózgu. Bimber (samogon, księżycówka, okowita) – wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany w warunkach amatorskich. Otrzymywany zazwyczaj przez destylację okresową (w odróżnieniu od destylacji ciągłej w gorzelniach przemysłowych) z zacieru z fermentacji alkoholowej. Zależnie od surowców i sposobu oczyszczania bimber różni się zapachem i smakiem.


Bimber jest produkowany na całym świecie, zwłaszcza w miejscach, gdzie alkohol jest nielegalny, zbyt drogi lub trudny do zdobycia. Wytwarzanie bimbru jest trudnym procesem chemicznym - brak wiedzy, ignorancja, próba przyspieszenia tego procesu, mogą skończyć się źle dla jego przyszłych konsumentów. Jak pędzić bimber krok po kroku. Jednak nie każdy wie jak to zrobić.


Okazuje się, że wystarczy tylko dobry sprzęt do destylacji i trochę umiejętności by rozkoszować się własnym domowym trunkiem. Wiele krąży w internecie przepisów na bimber. Czym najlepiej doprawić bimber?


Dużo jest fajnych ale jeszcze więcej jest trefnych bo ktoś wrzucił przepis aby coś napisać ale to nie ma nic. Orzechy opłukać, pokroić na drobne kawałki, wrzucić je do gąsiorka o pojemnosci l, nastepnie zalać rozcieńczonym spirytusem. Gasiorek szczelnie zakorkować. Macerowac 4-tygodni, mieszajac 2-razy w tygodniu. Dobrze przygotowany bimber może mieć około a nawet więcej procent alkoholu.


Aby nadawał się do użyciaa, należy go rozcieńczyć wodą. W zależności od preferencji możemy dolać wody. Więcej lub mniej tak by uzyskać dobrą dla nas moc. Bimber musi odstać swoje średnio 2-tyg, z ziemniakami jest również dobry dochodzi nieco szybciej ale baniaki z zacierem najlepiej postawić w wannie bo potrafi wysadzić trochę w górę. A najważniejsza jest temperatura jak macie chłodno to będzie stało i 3-tyg jak cieplutko to nawet zejdzie do 5-tyg.


Jak Polska długa i szeroka mimo zakazu bimber pędzi się na potęgę. Samo otrzymanie bimbru to nie problem, ale jego oczyszczenie to już naprawdę trudna sprawa. Ja jako chemik potrafię go zrektyfikować, ale wymaga to dość skomplikowanej aparatury. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!


Skoro więc ktoś pędzi bimber dla siebie nie musi tego zgłaszać do rejestru, a więc może to robić bez wpisu a tym samym art 12a ust.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty