czwartek, 22 listopada 2018

Jakie naczynia do mikrofali

Jakie naczynia do mikrofalówki? Przed włożeniem czegokolwiek do komory mikrofalówki, najlepiej jest sprawdzić etykietę naczynia, w którym chcemy podgrzewać danie. Kuchenka mikrofalowa służy do szybkiego podgrzewania gotowych potraw, rozmrażania, a w szczególnych przypadkach nawet gotowania. Szeroki wachlarz zastosowań sprawił, że stała się jednym z podstawowych elementów wyposażenia większości kuchni. Co można w niej przygotowywać, a czego lepiej nie?


Warto to sprawdzić, nim przystąpimy do przygotowywania w ten sposób obiadu.

Wiele z nas nie wyobraża sobie bez nich codziennego przygotowywania posiłków, choć, jak wykazują badania, nadal większość używa ich jedynie do podgrzewania potraw. Niektóre pojemniki do mikrofali do gotowania na parze posiadają dodatkowy poziom, co pozwala na przygotowanie różnych typów produktów za jednym razem, np. Naczynia wykonane są z tworzywa sztucznego, które cechuje się odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz wilgoć.


Najbardziej bezpiecznymi naczyniami do mikrofali są zatem naczynia wykonane ze szkła, plastiku oraz ceramiki. Bez wątpienia wszystkie te, które wykonane zostały ze szkła, które świetnie przewodzi fale mikrofalowe, o ile nie posiada żadnych zdobień oraz wzorów. Wadą mikrofali jest ograniczona pojemność komory.


Trudno mówić o robieniu bardzo dużych porcji mając do dyspozycji litrów pojemności. Do wad możemy też zaliczyć brak zróżnicowanych źródeł ciepła w przypadku grillowania. Zdecydowana większość modeli posiada grill umiejscowiony wyłącznie na górnej części komory.

Idealne naczynia to takie, które całkowicie przepuszczają promieniowanie mikrofalowe, czyli nie stanowią żadnej bariery przy ogrzewaniu znajdujących się w nich potraw. Przydatność danego naczynia można sprawdzić w prosty sposób: i puste naczynie wstawić do komory kuchenki i włączyć grzanie na pełnej mocy na sekund. Czego nie wkładać do mikrofali? Używając kuchenki mikrofalowej, należy bezwzględnie pamiętać o tym, czego nie należy poddawać działaniom mikrofal.


Pod żadnym pozorem nie wolno do kuchenki wkładać przedmiotów metalowych, takich jak sztućce, miseczki czy puszki. Pozłacane czy posrebrzane talerze również nie nadają się do. Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda.


Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż. Trzeba przy tym pamiętać, ze naczynia te nie mogą mieć pozłacanych pasków czy zdobień w srebrnym kolorze.


Najlepiej jest wyszukać odpowiedniego oznaczenia na naklejce na naczyniu. W przypadku naczyń aluminiowych zadbajmy o to, by pozostały otwarte, a nie zamknięte. Mikrofalówka - jakie naczynia. Do mikrofalówki w żadnym wypadku nie wstawiamy naczyń metalowych. Nie wszystkich pojemników i naczyń można używać w mikrofalówce.


Nigdy nie należy wkładać do niej talerzy czy misek wykonanych z metalu lub z polistyrenu. Poza tym nie można podgrzewać szczelnie zamkniętych pojemników oraz dań przykrytych folią aluminiową. Każdy z nas dobrze wie, że zapchany zlew w kuchni to tak naprawdę mała katastrofa, gdyż blokuje bądź mocno utrudnia większość rzeczy, które robimy w kuchni.

Idealnym materiałem na naczynia nadające się do zastosowania w kuchence mikrofalowej jest materiał przeźroczysty, umożliwiający przenikanie energii przez pojemnik w celu podgrzania żywności. Nie stosuj metalowych narzędzi lub naczyń z metalowymi wykończeniami - mikrofale nie przenikają przez metal. Naczynia do kuchenki mikrofalowej W specjalnych naczyniach jedzenie można podgrzewać, przechowywać w lodówce, a od teraz nawet ugotować!


Jajka, czekoladowe muffiny, szaszłyki z kurczaka, chipsy z buraków i grillowany łosoś – wszystkie te i wiele innych smakołyków możesz przygotować w ciągu kilku minut w kuchence mikrofalowej. Ten pojemnik może raz na zawsze odmienić Twój dzień. Dzięki niemu przygotujesz swoje ulubione jajka z prędkością światła – dokładnie tak, jak mija czas w poniedziałkowy poranek. Wybierz odpowiedni produkt do gotowania na twardo, na miękko, a nawet w koszulkach. Zanim włoży się pojemnik z potrawą do kuchenki mikrofalowej, należy sprawdzić, czy jest to bezpieczne.


Nie wolno podgrzewać dań w naczyniach wykonanych z metalu, aluminium ani ze złotymi elementami. Ich struktura powoduje odbijanie mikrofali, co może doprowadzić do uszkodzenia sprzętu, a w najgorszym wypadku do pożaru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty