Wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 130ºC. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy go i pozostawiamy przetwory w piekarniku na kolejne minut, by wystygły. Na czym polega pasteryzacja ,,na sucho”?
Przetwory zapakowane do słoików pasteryzowane są w piekarniku na blaszce wyłożonej ściereczką. Słoiki ułóż tak, aby nie stykały się ze sobą, ani nie dotykały ścian piekarnika.
To dzięki wysokiej temperaturze wszystkie bakterie oraz grzyby są niszczone. Tradycyjną pasteryzację przeprowadzisz, gotując słoiki w wodzie. Warto poznać również inne sposoby na pasteryzację. Blaszkę wykładamy ściereczką lub gazetą i ustawiamy na nie słoiki z przetworami. Słoiki nie powinny styka się ze sobą i nie powinny dotykać ścianek piekarnika.
Metoda pasteryzacji na sucho jest polecana do pasteryzacji przetworów w słoikach typu „twist”. Gorące słoiki z dżemem należy wstawić do nagrzanego piekarnika, zaś zimne do chłodnego. Następnie powinno się ustawić konfitury na blasze – tak, aby nie stykały się ze sobą.
Następnie nalej na blachę wody w temperaturze pokojowej i wstaw do zimnego piekarnika. Pozostaw przetwory w piekarniku na minut, by wystygły i wyjmij je ustawiając wieczkami do góry. Domowe przetwory to bogate smaki lata i jesieni zamknięte w słoikach! Aby na długo zachowały swoją świeżość, niezbędna jest pasteryzacja słoików wraz z ich zawartością. Poświęć chwilkę na ich przygotowanie oraz dowiedz się, jak pasteryzować przetwory w słoikach w domowych warunkach – w garnku lub w piekarniku.
Zobacz, jak wygląda pasteryzacja ostrych marynat, a jak. Przy pasteryzowaniu np. Tak sugerowała Amyma w odpowiedzi na moje pytania dot. Ale to była sugestia, a nie sprawdzony sposób. Obojętnie, na jaki z nich się zdecydujesz, zasada jest jedna – ustawiaj słoiki zakrętkami ku… górze.
Pasteryzacja na sucho - w piekarniku. Pamiętaj, że tylko prawidłowe wekowanie słoików zapewni osiągnięcie pożądanego efektu końcowego i wyborny smak przetworów. Podobnie jak w przypadku innych metod pasteryzacji, wymaga uprzedniego wysterylizowania słoików, w których przechowywane będzie jedzenie.
Aby zapewnić mu smakową bazę, uzupełnij potrawę o takie dodatki jak wędzone śliwki i leśne grzyby. Dobrej jakości koncentrat czy pulpa pomidorowa to równie ważny element smacznego bigosu. Ten sposób konserwacji żywności to doskonała alternatywa dla gotowania słoików – nie. Czas pasteryzacji zależy od produktów, które poddajemy temu procesowi.
Metoda sprawdzi się tylko w przypadku słoików typu „twist”.
Nie nadaje się do weck’ów, gdyż wysoka temperatura może naruszyć strukturę gumy. Moim zdaniem jest to metoda wygodniejsza niż gotowanie w wielkim garze z wodą. Zrobiłem eksperyment ze słoikami o. Grilluj i piecz mięsa oraz przygotowuj wspaniałe wypieki w piekarniku wielofunkcyjnym.
Możesz również wybrać piekarnik parowy, który sprawi, że Twoje potrawy będą soczyste w środku i cudownie chrupiące na zewnątrz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.