Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie. Rewelacyjny chleb orkiszowy z dodatkiem mąki pszennej. Wzbogacony bardzo dużą ilością ziaren – siemienia lnianego, słonecznika, dyni i sezamu. Dodatkowo, odrobina kaszy jaglanej.
Składniki wymagają jedynie wymieszania.
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzin. Gotowy zaczyn przełożyć do misy miksera, wlać wodę i wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrobić.
Przepis na chleb na zakwasie z ziarnami. Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze.
Lato szczególnie sprzyja kulinarnym eksperymentom z cudownymi owocami i warzywami.
Ostatnio piekłam cebulowy chleb z kurkami i bułeczki na zakwasie z jagodami. Tym razem jednak nabrałam ochoty na coś bardziej tradycyjnego. Wybór padł na prosty chleb orkiszowy.
Mam pytanko który z pani przepisów na chleby na zakwasie jest podobny w składzie do tego chlebka na drożdżach. Rodzince bardzo smakował i szukam odpowiednika dla tego chlebka. Upiekłam chleb prosty razowy ze strony przepis na chleb wyszedł rewelacyjnie.
Czy już teraz mogę pięć wszystkie chleby na zakwasie czy zacząć od białych chlebów na zakwasie. Mój zakwas dniowy, wczoraj. Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). Jak upiec domowy chleb?
Najlepiej chleb orkiszowy na zakwasie, a nie na drożdżach. Dzisiaj podam przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje. Takiego chleba jak domowy nie kupisz w żadnej piekarni.
Ponadto robiąc chleb samodzielnie masz stuprocentową pewność, że do produkcji został użyty prawdziwy zakwas, a nie sproszkowany. Wypieki z mąki orkiszowej są niesłychanie zdrowe.
Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Upieczony chleb od razu wyjmuję z formy i studzę go na kratce. Taki domowy chleb smakuje wybornie zarówno z samym masłem jak też z dobrą wędliną.
Postanowilam zrobic chlebek z Twojego przepisu. To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Inne to oczywiście smak, zapach i walory zdrowotne, jakich nadaje mu orkisz i dodatek zakwasu. Ten przepis to także idealna okazja do przetestowania dopiero co przygotowanego zakwasu.
Lista przepisów na chleb z ziarnami na drożdżach z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ale nie dopilnowałam, mea culpa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.