Zapomniany kociołek z ogniska to pyszny pomysł na obiad lub kolację pod chmurką. Króluje prostota – kiełbaski, chleb na patyku przypieczony nad ogniskiem, Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pieczenie chleba i inne potrawy.
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i. Do kociołka wlewany olej i smażymy cebulę aż do uzyskania złotego koloru. Zdejmujemy wtedy na chwilę kociołek z ognia lub podwyższamy go na trójnogu, dodajemy mieloną paprykę oraz 2-łyżki wody, dokładnie mieszamy i znów ustawiamy nad ogniem.
Mój przepis na kociołek z ogniska od kilku lat pozostaje niezmienny. Czasami jednak dodaję inne warzywa lub przyprawy, gdy takie mam właśnie pod ręką. Ale baza jest ta sama. Lubicie dania z kociołka z ogniska?
Kociołek to taki garnek żeliwny, który wstawia się w ognisko, wprost w palenisko, lub zawiesza nad otwartym ogniem na trójnogu. Przygotowanie tej potrawy może zająć od półtorej do dwóch godzin, dlatego warto robić to razem z przyjaciółmi, a czekanie na idealną grochówkę z kociołka nad ognisko umilić sobie rozmową i patrzeniem na zachodzące słońce. Kociołek ma trzy przykręcane nóżki, które z łatwością możemy zdjąć.
Jeśli chcemy przygotować prażonki na ognisku musimy rozgarnąć żar, wstawić gar i przysypać jego dół żarem.
Natomiast jeśli robimy je na grillu usuwamy po prostu ruszt, z kociołka odkręcamy nóżki, a garnek wstawiamy w żar. Kociołek z ogniska to mieszanka mięs i warzyw, którą piecze się na ogniu w żeliwnym naczyniu. Przyrządza się go łatwo, jednak należy nieco poczekać na efekt końcowy. Kto z Was próbował dania z kociołka? PPK komentarzy dania z kociołka, danie z kociołka dla początkujących, kociołek żeliwny, kociołkowanie, Potrawy z kociołka żeliwnego Szorując swój kociołek zastanawiałem się, czy przygotowane przeze mnie produkty i pomysł na ich przyrządzenie może kogokolwiek zaskoczyć?
Grille ogniskowe z rusztem stalowym Grille ogniskowe z rusztem nierdzewnym. Pieczonki to potrawa jednogarnkowa,pyszna i sycąca. Nie może w niej zabraknąć ziemniaków,boczki i cebuli,dodatek większej ilości warzyw wzbogaca smak dania.
Przyprawy komponujemy według własnego smaku lub użyc tylko soli i pieprzu. Do przygotowania potrawy potrzebny jest garnek żeliwny,zamykany na śruby który umieszczamy w ognisku. Jedzenie na świeżym powietrzu to nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, ale również, a raczej przede wszystkim, mile spędzone chwile. Danie z kociołka żeliwnego urzekło moje kubki smakowe. Tempo gotowania zależy od intensywności płomieni lub wysokości kociołka nad nimi.
W niektórych regionach zwany też pieczonym, prażonym czy prażonkami, będzie doskonałą alternatywą dla potraw z grilla. Pamiętaj, żeby płomienie nie były zbyt mocne, by potrawa się nie przypaliła. W kociołku znakomicie i szybko można przygotować zupę rybną.
Nieoceniony w smaku jest także gulasz z dziczyzny przyrządzony w kociołku węgierskim.
Zaletą jest sposób przyrządzania – w kociołku na ognisku – dzięki temu w trakcie gotowania czy mieszania potrawy dostaje się do niej zapach ogniska. Dlatego też gotuję na drewnie twardym (z drzew liściastych) – dla odpowiedniego aromatu dodaję drewno ze śliwy, wiśni, gruszy. Z początku wykorzystywane jako ozdoba cukiernicza, później znalazły zastosowanie jako wspaniała przekąska na spotkaniach przy ognisku.
Również Polacy zaczęli ogniskową przygodę z pianką cukrową. Pamiętajmy, aby piec je krótko w taki sposób by z wierzchu powstała chrupiąca skórka, a środek stał się lekko ciągnący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.