Już od najmłodszych byłym nauczona jeść do mięsa królika, ponieważ mój dziadek hodował te zwierzęta na gospodarstwie. Obecnie w rodzinie nikt nie hoduje królików, ale. Przepisy z: przyprawy do krolika (15) Pasztet z królika. Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. Królik podany jako gulasz ze słodkimi rodzynkami i przyprawami to idealna kompozycja smaków.
Mięso królika jest znane i cenione ze względu na swoją soczystość i delikatność. Ma szerokie zastosowanie kulinarne, dlatego przyprawę do królika polecamy do duszenia, pieczenia, jak również smażenia. Specjalnie dobrane składniki przyprawy tworzą oryginalną mieszankę, dzięki której każda potrawa nabierze niezrównanego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Dodane przez pumcia w: Tylko o kuchni.
Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-godziny. Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką. Królik pieczony to danie z kuchni staropolskiej, które powoli powraca obecnie do łask – nie tylko w rodzinach myśliwskich.
Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski. Oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr i odstaw na godzinę. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą. Oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Jakie przyprawy do królika ? Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki. Przyprawy wymieszane z masłem lub margaryną doskonale nawilżają wierzch pieczeni. Z powodzeniem możemy dodać posiekaną pietruszkę, rozmaryn, szałwię, liść laurowy, trawę cytrynową, ziarna kolendry oraz bazylię. Sprawdzam raz na jakiś czas, czy jest wystarczająco płynu.
Najwyżej trzeba w trakcie dolać odrobinę wywaru i zmniejszyć ogień. Kiedy królik jest już miękki, to wyjmuję go z brytfanki a do sosu wlewam kwaśną śmietanę i dodaję pokrojony koperek. Marynata do karkówki. Wystarczy sięgnąć po takie przyprawy jak pieprz, sól i paprykę a następnie wymieszać je z olejem. Inną marynatą do karczku jest mieszanka przypraw z miodem – to coś dla osób, które lubią staropolskie smaki.
Wrzucić do rondelka z oliwą z oliwek i masłem, gotować przez min. Wlać wino wytrawne białe i bulion z kurczaka. Nakryć i gotować przez min. Wyjąć nogi królika i odstawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Tak przygotowanego królika możemy zacząć przyrządzać. Warto jednak mięso wcześniej zamarynować. To, jak zamarynujemy królika zależy tylko i wyłącznie od naszej fantazji kulinarnej.
Można zalać go kulinarną bejcą, co potrwa minimum dwa dni (konieczne jest obracanie królika co jakiś czas). Prawo do przenoszenia danych. Możemy przekazać Twoje dane osobowe dowolnemu innemu podmiotowi. Dzięki dodatkowi tej ostatniej mięso z królika zyskuje nie tylko świetny smak, ale też pięknie różowy kolor. Na Twoją prośbę możemy zaprzestać profilowania.
Jałowiec – doskonale wzbogaca smak ryb gotowanych, w połączeniu z innymi przyprawami, na przykład liściem laurowym i czosnkiem, może tworzyć bajeczne sosy do ryb duszonych. Pieprz – istnieje kilka odmian pieprzu, ale niemal wszystkie pasują do ryby, wzmacniając jej smak. Pieprz czarny pasuje raczej do ryb o ciemnym mięsie, pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.