Chleb graham na maślance. Przygotowuję go na zakwasie. Zamiast wody użyłam maślanki. Graham (chleb Grahama) – chleb z grubo mielonej (razowej) mąki pszennej. Często w okresie letnim do ciasta jest dodawany kwas mlekowy spożywczy w celu zapobiegnięcia rozwojowi laseczki Bacillus subtilis.
Prosty chleb, na żytnim zakwasie, z mąki graham, bez drożdży i żadnych dodatków.
Pełnoziarnisty, zdrowy i do wszystkiego pasujący. Wartość odżywcza chleba zależy od mąki, z której jest zrobiony. Warto wybierać ciemny chleb z mąki z pełnego przemiału, razowej i graham, bo jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii bez nagłych skoków insuliny. Czy mogłaby prosić o SKŁAD tego chleba ? Chciałabym wiedzieć jak to wygląda, ponieważ robię sama swój domowy chleb graham, a nie potrafię sobie wyliczyć ile kalorii przyda na kromkę. Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych.
Mąka Grahama – typ mąki pszennej z całego ziarna, który wziął swoją nazwę od twórcy i propagatora prezbiteriańskiego pastora Sylvestra Grahama. Według Larousse Gastronomique, Graham był zwolennikiem spożywania produktów przetworzonych w domu prymitywnymi metodami, oraz uznawał rytuał domowego mielenia i pieczenia za najistotniejszy element wychowanie społeczeństwa wolnego od.
Mąka graham nie pochodzi z wielokrotnego przemiału i jest wartościowsza dla naszego organizmu. No i chleb jest bez polepszaczy. Dzięki takim zabiegom chleb ten jest bardziej strawny, polecany osobom z problemami trawiennymi. Jednak nie każdy ciemny chleb zalicza się do tych, które nadają się dla diabetyka.
Jeśli w składzie wypieku znajduje się cukier lub jego pochodne, pieczywo nie powinno być spożywane przez chorego. W tym nie widzę nic złego, ale znalazłam skład jednego chleba i proszę zobaczyć: mąka pszenna, woda, nasiona , gluten pszenny, mąka żytnia, drożdże, pszenny zakwas w proszku, sól, cukier, emulgatory: E472e i lecytyna słonecznikowa. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii. Poza tym ważny jest też rodzaj mąki użyty do wypieku oraz zawartość spulchniaczy i innych niezdrowych dodatków.
Przepis na chleb graham. Składniki: szklanki mąki pszennej, szklanki mąki z pełnego przemiału, łyżki soli, szklanki ciepłej wody, dkg drożdży. Pieczywo graham powstaje z mąki pszennej grubo mielonej, jednak bardziej oczyszczonej niż mąka razowa i jego produkcja odbywa się przy udziale drożdży, a nie zakwasu jak w chlebie razowym. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu.
Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów. Jest to wyrób dosyć lekkostrawny, dlatego sprawdza się przy problemach żołądkowych oraz dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Wartość energetyczna jednej kromki chleba graham (g) wynosi kcal.
Do zdrowego pieczywa zalicza się również chleb graham wypiekany z mąki pszennej grubo mielonej oraz chleb orkiszowy.
Etykieta – podstawa informacji. Dobry chleb jest ciężki, nieco. Piekarnie Cukiernie Putka to szeroki asortyment wysokiej jakości pieczywa i wyrobów cukierniczych. Jedna kromka chleba razowego powinna ważyć około gramów.
Zazwyczaj na śniadanie, kolację bądź przekąskę spożywać będziemy więcej kromek, jednak powinniśmy ograniczać ich liczbę, zatem możemy robić kanapki z większą ilością składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.