wtorek, 22 października 2019

Domowe pieczenie chleba na zakwasie

Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Pieczenie chleba na zakwasie lub na drożdżach we własnym domu wcale nie jest takie skomplikowane, a my możemy cieszyć się prawdziwie swojskim i chrupiącym pieczywem każdego ranka. Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu.


Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Przepisy na domowy wypiek pieczywa na zakwasie. Zakwas chlebowy- krok po kroku.

Cieszę się, że znalazła Pani czas i odnalazła w wypiekaniu domowego chleba na zakwasie pasję, oby tak dalej! Co do wskazówki, że mąki są różne to jest to całkowita racja, nawet mąka z młyna jest inna niż mąka z marketu, nie wspominając już o zbożach hodowanych na całym świecie, które również różnią się między sobą. Od kilku dni zmagam się z chlebem na zakwasie, raz za twarda skórka, raz za suchy, raz za mokry, a tu nagle bochenek w sam raz!


Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie. Jak przygotować zakwas. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty.


Młody zakwas nie jest na początku może tak silny, jak drożdże spożywcze, ale z czasem, gdy staje się starszy nabiera większej siły.

Inaczej chleb nie wyjdzie. Chleby na mące pszennej mogą być pieczone zarówno na drożdżach spożywczych, jak i na zakwasie. Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba… Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł.


Tradycyjna, domowa kuchnia nie może się obyć bez zakwasu. To podstawowy składnik chleba, tuż obok mąki i wody. Niestety, obecnie jest on zastępowany przez drożdże, spulchniacze i inne dodatki.


Na szczęście zamiast ubolewać nad upadającymi zwyczajami możesz wziąć. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Do pieczenia chleba nie trzeba wiele więcej, poza chęciami. Nasze babki dodałyby pewnie, że niezbędny jest również talent do wypieków i serce, które w domowy chleb włożyć trzeba silną ręką gospodyni.


Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe pieczywo! Zanim jednak weźmiesz się za pieczenie, przeczytaj o tym, jak spożywanie chleba wpływa na ludzkie ciało i jakie pieczywo będzie dla Ciebie najlepsze.

Gofry to obok lodów jeden z synonimów lata. Komu nie kojarzą się z wakacyjnym wyjazdem? Wszystko poszło zgodnie z planem, zakwas po trzech dniach wydawał się być gotowy, ale obawiając się, że może pracować za słabo, przez pierwsze dwa tygodnie dodawałam do ciasta na chleb i zakwas i drożdże. Na podwórku afrykańskie lato, a ja na przekór wysokiej temperaturze uruchomiłam piekarnik, aby wypróbować zakwas żytni, który “hodowałam” przez ostatni tydzień.


Przepis na chleb żytni znalazłam na jednym z blogów, gdzie Pani publikuje dietetyczne przepisy. Ponieważ wraz z tą wygodą nie kroczy w parze wysoka jakość i zdrowie wielu z nas z dużą dozą niepewności przymierza się do pieczenia chleba w domu. Czy od razu trzeba tworzyć domową piekarnię i który chleb jest lepszy – na zakwasie, czy na drożdżach?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty