Musze zrobić chleb na zakwasie ponieważ w zwykłych chlebach z marketu i piekarni jest pełno chemii tego proszku spulchniacza E30 E9które powodują raka. Robiłem swojski chleb na drożdżach który po dwóch tygodniach tylko zesechł się, a te chleby ze sklepów zaraz pleśnieją, grzybieją. A jak wiadomo rak to grzyb.
Jak zrobić zakwas na chleb? Tradycyjna, domowa kuchnia nie może się obyć bez zakwasu.
To podstawowy składnik chleba, tuż obok mąki i wody. Niestety, obecnie jest on zastępowany przez drożdże, spulchniacze i inne dodatki. Za najprostszy do przygotowania uważa się zakwas żytni.
Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny od chleba drożdżowego. Dodatkowo dłużej utrzymuje świeżość. Pieczenie takiego chleba w domu stanowi wielką przyjemność.
Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej).
Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Bo to takie trudne”, „bo nigdy nie robiłem i mi się nie uda”, „przecież nie potrafię”, „to tylko wytrawni piekarze potrafią”. Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien.
Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu.
Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO!
Chleby na zakwasie piekę już od kilku dobrych lat, co najmniej dwa razy w tygodniu. Czasem piekę codziennie a nadmiar chleba mrożę. W okresie, kiedy nie piekę chleba zakwas przechowuję w lodówce. Chleby pieczone na zakwasie są najlepsze - wychodzą pyszne i rosną nawet bez dodatku drożdży.
Jak upiec chleb na zakwasie? Czy bez specjalistycznych urządzeń jesteś w stanie to zrobić? Chcąc upiec chleb na zakwasie, np. Przepis na chleb na zakwasie jest w gruncie rzeczy banalny, a efekt może być znakomity! Wiele osób, które samodzielnie pieką chleb, boi się spróbować zrobić zakwas.
I choć najlepiej otrzymać go od kogoś, kto już go ma, to można też wyhodować zakwas na chleb samodzielnie. Czym jest zakwas i jak zrobić zaczyn na chleb? Zanim odpowiemy na pytanie, jak zrobić zakwas na chleb, warto dowiedzieć się, czym jest fermentacja i jak przebiega ten proces.
Dokarmianie to po prostu dodawanie niewielkich porcji mąki i wody. Robię to bardzo chętnie i staram się w miarę regularnie piec różne chleby, żeby nie popaść w zbytnią rutynę. Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować.
Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.