środa, 24 lutego 2016

Ile drożdży do chleba

Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. To do takiego chlebka z otrębów to ile trzeba by drożdży dodać? Nie mam tutaj zbyt dużego doświadczenia, ale jak ze razy robiłem to zawsze tylko na proszku do pieczenia i bez problemu wyrastał. Dodanie drożdży do chleba na zakwasie pozwala połączyć właściwości obu rodzajów pieczywa. W ten sposób ciasto zachowuje prozdrowotne aspekty oraz aromat, smak i miękisz zakwaszonego chleba, a procesy produkcji i wzrastania są znacząco przyspieszone (jak w przypadku wypieków drożdżowych).


Do niedawna miałam możliwość kupowania drożdży suchych bez dodatków, ale już od jakiegoś czasu w moim sklepie się nie pojawiają.

Teraz jednak wolę drożdże świeże, bo te suszone na ogół mają przynajmniej jeden chemiczny dodatek(E-491), a jak wiadomo nie jest to samo zdrowie. Drożdże używane do pieczenia chleba Drożdże to gatunek grzybów o chyba największym znaczeniu dla człowieka. Od wieków służyły i służą do wypieku ciast, jako składnik zaczynu.


Moja Mama kupiła nam automat do pieczenia chleba w nadziei na codzienne świeże pieczywo. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Tyle drożdży, ile w przepisie na cynamonki.


Dorotko mam pytanie, czy do maszyny do wypieku chleba ze świeżych drożdży trzeba robić rozczyn, czy wystarczy je pokruszyć, jeśli tak to w którym momencie? Odpowiedzi (2) Dorota, Moje Wypieki.

Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas).


Soda jest tutaj potrzebna do wyrastania chleba. Planuje dodac olej do nastepnego wypieku, efektem pewnie bedzie mniejsze „klejenie” sie masy do miski, w jakiej mieszamy. Smaku raczej nie zmieni.


Kilka wskazówek, jak zrobić idealny chleb na drożdżach. Do upieczenia chleba potrzeba nam tylko mąki, wody, drożdży i soli. Po pierwsze i najważniejsze, chleby pieczone na drożdżach nie wymagają dodawania horrendalnych ilości drożdży. Takie chleby tylko tracą na smaku. Na 6g mąki wystarczające jest g drożdży.


Jak upiec chleb pszenny na drożdżach, bez zakwasu? Wypiek chleba domowego na drożdżach nie wymaga użycia zakwasu, a co za tym idzie, jest zdecydowanie szybszym sposobem na domowe pieczywo. Jeśli nie mamy ochoty bawić się w domowe zakwasy (choć warto), to wykorzystajmy do wypieku drożdże – świeże lub sypkie.


Do rozgrzanego do temperatury 2stopni Celsjusza piekarnika włóż keksówkę - wcześniej posmaruj oliwą odkryty wierzch ciasta. Pieczenie chleba trwa minut w temperaturze 2stopni Celsjusza. Taki domowy chleb najlepiej smakuje na drugi dzień.


Chleby na drożdżach są smaczne, łatwe do przygotowania i tanie w produkcji.

Masowe pieczenia chleba drożdżowego w piekarniach obniżyło koszty przygotowania w porównaniu z pieczywem na zakwasie. Wszystkie publikowane przeze mnie przepisy na chleby można przygotować jako chleby drożdżowe lub chleby na zakwasie. Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Z bardzo chruuupiącą skórką :-).


Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Szybko nauczono się zwiększać pulchność bochnów chleba poprzez poddawanie ciasta samorzutnej fermentacji, dzięki której uzyskiwało ono gąbczastą strukturę – a sam chleb stawał się smaczniejszy i bardziej strawny. Do wywołania fermentacji używano części ciasta z poprzedniego zaczynu, a także drożdży z osadów winiarskich.


Gramów człowieku, nie gram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty