poniedziałek, 15 lutego 2016

Przepis na zakwas chlebowy razowy

Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną. Przepis na zakwas chlebowy- krok po kroku. Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody.


Przepis na zakwas chlebowy razowy

W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie piękny chleb. Lista przepisów na żytni razowy zakwas chlebowy z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Czy jak w przepisie na chleb jest zakwas z innego typu mąki niż aktualnie posiadam, to stosować masę zakwasu do 1? Wieczorem dokarmiłam zakwas, dodając ml wody i gram mąki, i odstawiłam na godziny, w ciepłe miejsce przy kaloryferze. Wieczorem po godzinach, odkrywając gazę poczułam miły kwaskawy zapach.


Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.


Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Kwas chlebowy to napój, który otrzymuje się w wyniku fermentacji chleba. Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego są najbardziej doceniane w Rosji i na Ukrainie, gdzie od XVI wieku jest on napojem narodowym. W Polsce stał się powszechnie znany za czasów Władysława Jagiełły. Wówczas kwas chlebowy wyrabiany w wiejskich chatach po raz pierwszy trafił na szlacheckie dwory.


Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. O istnieniu wynalazku o nazwie „zakwas do chleba” wiedziałem już dawno, ale jakoś ciężko było mi się przemóc do jego zrobienia. Kiedy już przekonałem się do pieczenia chleba, przez dłuższy czas piekłem chleb na bazie drożdży, którego przygotowanie i pieczenie zajmowało bardzo mało czasu. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Za najprostszy do przygotowania uważa się zakwas żytni.


Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny od chleba drożdżowego. Dodatkowo dłużej utrzymuje świeżość. Pieczenie takiego chleba w domu stanowi wielką przyjemność. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Orzeźwiający kwas chlebowy to idealny napój np. Kwas możesz łatwo zrobić samodzielnie z chleba razowego i drożdży. Przetestuj nasz przepis na domowy kwas chlebowy!


Jesli mam taki przepis na chlebek gdzie daje sie 350g maki pszennej i 50g maki zytniej jasnej czy w zwiazku z tym ze mam zakwas na mace razowej to moge pominac wogole te 50g zytniej i zrobic calosc z mąki pszennej czy jednak zostawic tak jak jest w przepisie? Nie zmieni sie smak na zakwasie z maki razowej? Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Jeśli chcesz jeść naprawdę zdrowy chleb, sięgnij właśnie po to pieczywo!


Za każdym razem chleb pięknie się prezentował, był wysoki i smaczny. Dziękuję za przepis i polecam nawet na słabym zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty