piątek, 26 lutego 2016

Ile soli na kg kapusty do kiszenia

Ponieważ jedna łyżka soli waży ok. Ile soli do kiszenia kapusty jest potrzebne obliczało się zazwyczaj według zasady, że na każde kilogramów kapusty należy użyć kilograma soli. Dziś nie wszyscy przygotowują kapustę w wielkich ilościach. Z powodzeniem można ukisić odpowiednią porcję w słoikach.


Lista przepisów na ile soli do kapusty kiszonej z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Do kiszenia tej kapusty przystąpiłam już dawno, bo z miesiąc temu. Na kg kapusty (małe główki) i kg. Na koniec podam informacje w jaki sposób Zobacz więcej.


Ważę kapustę i zapamiętuję tę wagę (do wyliczenia ilości dodawanej soli), zdejmuję nieładnie zewnętrzne liście i szatkuję na drobne nitki ostrym nożem lub szatkownicą. Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Dodane przez jagienkaaa w: Tylko o kuchni. Moja rodzina robila zawsze na jesien kapuste.


Mysle,ze powod byl taki,ze trzeba bylo wlasnie te pozniejsza. Ale ja kiedys o tej porze kisilam,ale tylko tak na potrzeby nastepnych dni. Po przeczytaniu wielu przepisów na kiszenie kapusty uśredniłam ilość soli ( od do grama na kg) i dodałam gramy na kg. Po dniach, kiedy to kapusta powinna być ukiszona, spróbowałam jej i jest przeraźliwie słona.


Czy to się zmieni lub czy można coś zrobić żeby ją uratować? Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę sprawi, że po zdrową i smaczną kiszonkę będziesz mógł sięgać przez cały rok. Kiszenie kapusty w pojemnej beczce nie jest wcale takie skomplikowane.


Wystarczy odpowiednio dobrane warzywo, właściwa proporcja soli, przyprawy i czas. Dowiedz się, ile soli jest potrzebne do kiszenia kapusty, czym ją doprawić i ile trwa proces fermentacji. Kapustę, wkładamy do wyparzonej beczki, przesypując co jakiś czas, marchewką, solą I tak na przemian, kapusta, przyprawy. W kubku mieści się dag soli. Trzeba próbować na smak.


Jednym z fajniejszych wg mnie i smaczniejszych jest kurczak upieczony. Domowa kiszona kapusta – przepis: Kapustę obieram z zewnętrznych brzydkich liści, przekrawam na pół i wycinam. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ile soli do kiszenia kapusty. Może jak więcej da się soli to lepiej sie przetrzyma. Ja daję tą mniejszą ilość i jemy do wiosny.


Zawsze kupuję juz szatkowaną i białą. Ile kubków soli należy odmierzyć aby zakisić kg kapusty zgodnie z przepisem. Jaka sól jest najlepsza? Rafinowana sól biała, sól morska, sól kamienna czy różowa sól himalajska?


Lepiej wybrać sól jodowaną czy bez dodatku jodu? Warto wiedzieć, jaką sól kupić, aby zrobić idealną kiszonkę. Sól stosuje się do kiszenia w solance lub do kiszenia w samej soli. Gotową do kiszenia kapustę ustawiamy w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej).


Po upływie około dni kapusta jest już ukiszona i nadaje się do konsumpcji. Można ją przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.


Można pasteryzować, ale nie jest to konieczne. Jak przygotować kapustę do kiszenia? Właściwie wystarczą do tego dwa składniki: dojrzała zwarta główka białej kapusty (tzw. cukrowej) oraz sól kuchenna, niejodowana, w ilości nie większej niż ok.


Kto lubi, może dodać przyprawy, np. Połowa października to czas kiszenia kapusty na zimę. Jeśli nie mamcie dużej powierzchni na jej przechowywanie lub nie wyobrażacie sobie szatkowania kilogramów kapusty, można po prostu kisić ją na bieżąco w mniejszych ilościach i cieszyć się jej smakiem nie tylko w zimie, ale przez cały rok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty