Musze zrobić chleb na zakwasie ponieważ w zwykłych chlebach z marketu i piekarni jest pełno chemii tego proszku spulchniacza E30 E9które powodują raka. Robiłem swojski chleb na drożdżach który po dwóch tygodniach tylko zesechł się, a te chleby ze sklepów zaraz pleśnieją, grzybieją. A jak wiadomo rak to grzyb. A co do Twojego pytania – możesz spróbować dokarmić to odłożone ciasto podobnie jak zakwas i upiec na nim chleb. Za najprostszy do przygotowania uważa się zakwas żytni.
Pieczenie takiego chleba w domu stanowi wielką przyjemność. Dodatkowo dłużej utrzymuje świeżość. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Chleb żytni razowy na zakwasie. Do zakwasu dodaj 1ml przegotowanej wody i łyżeczki soli. Później wsyp 5g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni.
Czy jak w przepisie na chleb jest zakwas z innego typu mąki niż aktualnie posiadam, to stosować masę zakwasu do 1? Wygląda, że wszystko dobrze. Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta.
Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu. Sylwia, wydaje mi się, że może być razowa. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien.
A na wszelki wypadek ja bym dodała na zaczyn normalną żytnią(jak do karmienia zakwasu) a potem juz resztę dała tej razowej. Popróbuj, mąka to nie majątek, a doświadczenie. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Jeśli chcesz jeść naprawdę zdrowy chleb, sięgnij właśnie po to pieczywo!
Dyrektorze, chciałabym podziękować za wiele cennych uwag. Jako lubiąca eksperymentować kucharka ostatnio po raz pierwszy postanowiłam zrobić chleb razowy na zakwasie. Już wcześniej piekłam chleby, ale zawsze z mąki pszennej i na drożdżach. Mówimy, jak przygotować dobry zakwas, by móc samodzielnie piec zdrowy chleb.
Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Może powstać na zakwasie i na drożdżach. Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie.
Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.
Choć wnętrze wyglądało tak, jak na zdjęciach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.