poniedziałek, 26 grudnia 2016

Chleb własnej roboty

Cóż może być lepszego, niż bochenek swojskiego, pachnącego chleba naszego powszedniego? Lista przepisów na chleb własnej roboty z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ketchup domowej roboty.


Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni.

Było juz takie pytanie na forum. Warto zajrzeć do archiwum. Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Pieczywo – Zrób to sam!


Jestem szczęśliwym tatą i mężem. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zawsze wychodzi i jest prosty i pyszny - polecam.

Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Tradycyjna, domowa kuchnia nie może się obyć bez zakwasu. To podstawowy składnik chleba, tuż obok mąki i wody.


Niestety, obecnie jest on zastępowany przez drożdże, spulchniacze i inne dodatki. Zakwas ma nad nimi miażdżącą przewagę zarówno jeśli chodzi o jakość pieczywa jak i korzyści zdrowotne. Na szczęście zamiast ubolewać nad upadającymi zwyczajami możesz wziąć. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym.


Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Chleb własnej roboty bez mąki z ziarnami i orzechami – suszony Delikatny niesamowicie smaczny, nie zwiera mąki oraz drożdży nie jest na zakwasie. Chleb gryczany na zakwasie ma bardzo dużo wartości odżywczych. W porcji możesz spożyć kromki pieczywa.


Chleb możesz zjeść z masłem lub z ulubionymi pastami, np. Jak ktoś nie ma nietolerancji na nabiał, można położyć sobie plasterek żółtego sera na kromce pieczywa. Roboty wcale nie ma dużo, wymieszanie składników i to wszystko.


Na początek polecam właśnie chleb w formie, gdyż nie trzeba go długo wyrabiać.

Wyrastanie zabiera najwięcej czasu, ale Ty nie musisz w tym czynnie uczestniczyć. Nawet jak za pierwszym razem chleb nie wyjdzie idealnie, to z każdym następnym zdobywasz większe. To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Inne to oczywiście smak, zapach i walory zdrowotne, jakich nadaje mu orkisz i dodatek zakwasu.


Ten przepis to także idealna okazja do przetestowania dopiero co przygotowanego zakwasu. Jeżeli opanujesz dobrze ten przepis, to dużo łatwiej będzie. Chrupiący, świeży, domowy chleb… marzenie, prawda? A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie tego chleba zajmuje nie więcej niż godziny, z czego “czystej pracy” jakieś minut, reszta to czekanie na wyrośnięcie ciasta oraz pieczenia.


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty