czwartek, 8 grudnia 2016

Jak wykorzystać suchy chleb

Suchy chleb idealnie nadaje się do zrobienia grzanek. Aby przyrządzić domowe grzanki, które później z powodzeniem wykorzystamy do zupy krem, będą potrzebne chleb i trochę masła. Często mieszając, podsmażamy chleb na złoty kolor.


To sposób na wykorzystanie czerstwego chleba, o którym nie każdy słyszał. Jest jednak na tyle ciekawy (i smaczny!), że zasługuje na to, by pojawić się w naszym zestawieniu.

Co zrobić z suchym chlebem? Nie musisz wyrzucać czerstwego pieczywa. Najpopularniejszym zastosowaniem go pieczywa jest przerobienie go na bułkę tartą. Można ją wykorzystać do panierowania mięsa i ryb. Ponadto będzie dobrym zagęstnikiem farszu do pierogów czy naleśników.


Każda z powyższych opcji jest łatwa w przygotowaniu. Jeżeli ma więcej, uważnie przyjrzyj się, czy przypadkiem nie ma pleśni.

Zazwyczaj to chleb tostowy jest najbardziej podatny na pleśń, dlatego staraj się wykorzystywać bagietki lub zwykły chleb, ten jadany na co dzień. Jak wykorzystać czerstwy chleb – zupa na chlebie. Klasyczna „wodzionka” to patent kuchni śląskiej: rozdrobniony suchy chleb zalewa się wrzątkiem lub rosołem i przyprawia czosnkiem oraz tłuszczem lub skwarkami.


Jak Italia długa i szeroka opracowywano sposoby na to, jak nie wyrzucać chleba. Najlepiej jest w Toskanii, gdzie od wieków chleb piecze się bez soli. Dziś to powód do dumy i jeden z elementów tożsamości Florentczyków, bo to oni prowadzili wojnę z Pizą, która zablokowała dostawy soli do miasta.


Jak jeszcze można wykorzystać suchy chleb? Przygotuj chrupiące grzanki do sałatek. Zamiast za każdym razem wykorzystywać kupne grzanki jako dodatek do warzywnych sałatek czy kremowych zup, zrób własne!


Domowe grzanki ze starego chleba będą równie pyszne. Pokrój pieczywo w drobną kostkę, a następnie obtocz w oliwie z dodatkiem. Nie zawsze mamy jednak czas na kupno świeżych bułek, a nawet tego nieco już starego pieczywa nie powinno się wyrzucać. Zatem w jaki sposób skutecznie odświeżyć czerstwy chleb i bułki?


Możesz zrobić to w piekarniku, mikrofalówce lub wykorzystać działanie pary wodnej i owoców. Czy jest na to sposób?

Zobacz nasze porady, jak wykorzystać czerstwe bułki i chleb! Nieświeżą kajzerkę lub bagietkę pozostaw na kilka dni na kuchennym blacie, aby wyschła całkowicie i była naprawdę twarda. Potem zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach - nie musisz już kupować tartej. Najlepiej sprawdza się na krojonych chlebie, lecz równie dobrze może pomóc staremu bochenkowi w całości. Wybierz 1-łodygi selera naciowego i włóż je do torebki z chlebem.


Zapakowane produkty wkładamy do lodówki na noc. Rankiem zauważysz, że łodygi pora są , a chleb gotowy do jedzenia. Co poza zakwasem można z nim zrobić? Podpowiadamy kilka pomysłów na to jak wykorzystać czerstwy chleb.


Pieczywo to najczęściej wyrzucany przez Polaków produkt. Warto dać mu drugie życie i zmniejszyć niechlubne statystyki. Dobrze jest kupować tylko tyle chleba , ile jesteśmy w stanie zjeść. Ale jeśli pieczywo nam zostanie i zeschnie, nie powinniśmy go wyrzucać.


Wystarczy trochę kreatywności, by zamienić czerstwe bułki w knedle, a. Skip navigation Sign in. This video is unavailable. Sposoby na suchy chleb i bułki! Mango to popularny, egzotyczny owoc, który jeść można zarówno solo, jak i wykorzystać w roli składnika koktajlu, sałatki czy ciasta.


Jest on jednak nie tylko smaczny, lecz również zdrowy. Mango skutecznie spowalnia proces starzenia i działa przeciwzapalnie. Forum - suchy chleb (638) Suchy schab.


Dodane przez Eleta w: Tylko o kuchni. Znacie może sposoby jak sprawić, aby pieczony schab nie był suchy ? Chleb i bułki szybko czerstwieją, szczególnie gdy nie przechowujemy ich w odpowiedni sposób. Połowa bochenka chleba lub ulubione bułki po dwóch dniach nie nadają się do jedzenia.


Pamiętajmy jednak, że takie pieczywo nie musi lądować w koszu. Możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty