piątek, 1 września 2017

Co gotować na parze

Co gotować na parze

Co takiego można gotować na parze, w parowarze? Warzywa, mięso, ryby i owoce morza, a nawet kaszę, ryż i makaron. Jeśli gotujemy tradycyjną metodą, wiele z tych cennych substancji zostaje w wodzie, w której gotowała się potrawa. Nic dziwnego - posiadanie urządzenia do gotowania na parze daje nam mnóstwo możliwości.


Gotować na parze można prawie wszystko! Gdy gotujesz na parze, nie dodawaj tłuszczu, a także nie sól (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól. Podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120°C (w wodzie 100°C), dlatego potrawy szybko są gotowe. W kuchni zachodniej gotowanie na parze jest stosunkowo mało popularne, co za tym idzie przekrój potraw tak przygotowywanych nie jest zbyt bogaty. Dominują u nas głównie warzywa na parze.


Zupełnie inaczej sprawa ma się w kuchni Azjatyckiej! Na wschodzie para w kuchni ma bardzo duże znaczenie i jest daleko bardziej uniwersalna. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania.


Co gotować na parze

Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Co można gotować na parze? Na parze można gotować większość produktów, które gotujemy w sposób tradycyjny.


Przede wszystkim możemy w ten sposób przyrządzić kasze, makarony, ryż, warzywa, owoce, mięso (najlepsze będzie białe), ryby, czy owoce morza. Rzućmy trochę światła na produkty, które najchętniej gotowane są na parze. Dania na parze sprawdzą się idealnie jako lekki obiad na lato. Dania gotowane na parze mogą być różnorakie – od wytrawnych obiadowych takich jak, warzywa, mięso czy ryba na parze np.


Co gotować na parze

Poniżej moje patenty na to, żeby było nie tylko zdrowo i lekko, ale też smacznie. Pokochaj przyprawy. To jest absolutna podstawa. Jeśli decydujemy się na gotowanie na parze, to również bez tłuszczu. Dania z pary są smaczne i proste do przygotowania, można przygotować na parze dosłownie wszystko, bo gotowanie na parze to nie tylko moda, ale i zdrowie.


Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania z parowaru. MIĘSO - DRÓB Potrawa Typ Ilość Czas gotowania (min) Uwagi Filet z indyka Świeża 600g 25min Filety wieprzowe Świeża 700g 40min kawałki o grubości 1cm Parówki Świeża 10szt. Pierś z kurczaka (bez kości ) Małe kawałki. Produkty nie tracą naturalnego aromatu, a ich smak jest o wiele intensywniejszy niż tych gotowanych tradycyjnie, nie trzeba więc ich solić ani.


Zalety gotowania na parze. Umieszczeniu go na perforowanej wkładce, sicie lub koszyczku nad gotującą się wodą, a także pod przykryciem na krótki czas (zobacz też: cuscusera, parowar). Ten sposób jest przydatny do przygotowywania delikatnych warzyw (np. brokułów), zapobiega utracie soli mineralnych i niektórych witamin, a. Do gotowania na parze należy wybierać tylko świeże warzywa.


Produkty nie mogą mieć żadnych skaz, ponieważ kawałek popsutego warzywa będzie miał intensywniejszy smak niż gdyby został ugotowany w zwykły sposób w wodzie. Przygotowanie każdej wymienionej potrawy na parze trwa maksymalnie minut. Ale na tym nie koniec zalet jedzenia z parowara. Przygotowywanie potraw na parze pomoże w walce z nadprogramowymi kilogramami. Dzięki temu urządzeniu zapomnisz bowiem o patelni i smażeniu.


Wybierz garnek, wkład lub sitko. Nie trzeba mieć jednak dużego parowaru, żeby zrobić soczystego łososia na parze, ugotować jędrne różyczki brokułów, a nawet zrobić gołąbki. Znacznie wyższy poziom składników odżywczych, witamin i minerałów jest zachowany niż przy innych metodach gotowania. Strona ta w całości poświęcona jest gotowaniu na parze, zarówno dla dorosłych, dzieci jak i maluszków po miesiącu życia. Jest na to jednak rozwiązanie, które pozwala zachować zielonym kuzynom kalafiorów smak, mikroelementy i prozdrowotne związki tak cenne w diecie człowieka.


Rozwiązanie to to gotowanie na parze i dzisiaj właśnie o tym jak ugotować na parze brokuły i co (ewentualnie) z nimi dalej robić?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty