Obydwa wyszły prawdziwie grahamowe, pyszne. Jest to pierwszy chleb jaki upiekłam, ale już wiem, że będzie pieczony regularnie (bardzo lubimy w domu pieczywo graham). Jutro próbujemy też przepis na chleb pszenny.
Na pewno będę korzystać z propozycji i przepisów na stronie – porady bardzo cenne. Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham, na który przepis znalazł Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Grahamka, weka i kajzerka. Chleb graham na zakwasie pszennym 372.
Przepis na pyszny, domowy chleb graham. Robi się go naprawdę łatwo i daję głowę, że zostanie zjedzony dosłownie w kilka chwil. Jego zapach, i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko mu się oprzeć. Pyszny chleb graham. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku.
Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Na drożdżach a nie na zakwasie więc wykonanie go nie zabiera tyle czasu. Prosty i szybki przepis w sam raz na szybki wypiek. Charakterystyczny smak nadaje kminek.
Składniki: szklanki mąki pszennej, szklanki mąki z pełnego przemiału, łyżki soli, szklanki ciepłej wody, dkg drożdży. Proponujemy przepisy na domowy chleb. Wartość odżywcza pieczywa zależy m. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu.
Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów. Mąka żurkowa to tylko chwyt producentów, to zwykła mąka żytnia, można na niej piec. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy.
Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Mieszanka na chleb zawiera wyłącznie naturalne składniki (bez polepszaczy, GMO, konserwantów). Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Pieczenie chleba nie jest aż tak trudne, a domowy bochenek może być znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu.
Kluczem jest wybór dobrych składników i staranne przygotowanie. Bo chociaż ciasto na prosty chlebek sodowy można przygotować już w parę minut, nie jest to zalecany rodzaj. Lista przepisów na chleb graham na zakwasie z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Piekłam go w maszynie do chleba, na suszonych drożdżach (wyrósł na cm) i odmierzałam tym samym kubkiem.
Na zdjęciu pokrojony jeszcze ciepły;). Ja kupuję mąkę w dyskoncie na L, bo jest drobniutko zmielona, co ułatwia robienie z niej ciasta. Do pszennego chleba pasują rozmaite zioła, ziarna i przyprawy.
Można je stosować osobno albo użyć wszystkiego po trochu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.