środa, 13 września 2017

Jak nakryć do stołu

Poprawne i estetyczne nakrycie stołu to bardzo ważna sprawa. Potrawy wówczas smakują zdecydowanie lepiej, a goście czują uroczysty charakter posiłku. Podstawą dobrze nakrytego stołu jest oczywiście obrus.


Ale poza czystym obrusem równie ważne jest odpowiednie rozmieszczenie talerzy i sztućców. Warto zasady prawidłowego nakrywania stosować także w domu.

Potrawy podane na pięknym stole smakują dwa razy lepiej, goście będą czuli świeżość i uroczysty charakter posiłku. W większości znamy te podstawowe zasady, jednak warto sobie przypomnieć je i zebrać w jednym miejscu. Nie musisz mieć zmysłu artystycznego, aby twój stół przy każdej okazji przyciągał wzrok. Wystarczy jeśli będziesz stosować kilka podstawowych zasad. Pięknie nakryty stół to jeden z najprzyjemniejszych elementów każdego święta.


Nakrycie stołu: serwetki materiałowe i papierowe. Zanim zaczniesz rozkładać talerze i sztućce na nakrytym obrusem stole, pomyśl o dobrze odpowiednich serwetek.

Takie akcesoria pełnią nie tylko funkcję estetyczną, ale i praktyczną – są niezbędne do wytarcia rąk i ust po spożytym posiłku. Jeśli planujesz nieco bardziej wystawny obia wybierz raczej serwetki materiałowe, które. Nawet zwykły obiad dla rodziny lub grona najbliższych przyjaciół może okazać się nie lada wyzwaniem. O pięknie nakrytym stole, zgodnie ze sztuką savoir-vivre, myśli każdy gospodarz przyjęcia. Znajomość kilku zasa jak nakryć do stołu i jak ułożyć sztućce w prawidłowy sposób, bardzo to ułatwi i uchroni przed niezręcznymi wpadkami.


Dowiedz się, jak nakryć stół, od podstawowego ustawienia stołu do nieformalnego. Organizując przyjęcie, musimy pamiętać o odpowiednim ułożeniu nakrycia na stole. Jak nakryć do stołu ? Zachowanie przy stole. Sztuka nakrywania do stołu staje się dużo łatwiejsza, jeśli zna się pewne zasady. Niezależnie od tego, czy nakrywasz stół na zwykły niedzielny, rodzinny obia czy na przyjęcie imieninowe warto pamiętać o pewnych zasadach.


Oto kilka wskazówek, które bez problemu pozwolą Ci na. Kieliszki do wina i ich rodzaje: w czym podawać wino czerwone, białe i musujące? Goście często przynoszą je w podarunku – w. Zanim zaczniecie szykowac stół na wigilijną kolację albo świąteczny obiad z rodziną, koniecznie przeczytajcie rady fachowca.

Liczy się nie tylko kolorystyka czy dekoracje. Ważna jest kolejność serwowania posiłków, bo to ona wymusza kolejność ułożenia sztućców. Najbliżej talerza znajdują się sztućce używane na końcu, czyli podczas ostatniej potrawy zaplanowanej w naszym menu.


Przy tych do wina powinny stanąć również kieliszki do wody, które są zazwyczaj większe od pozostałych. Aby nakrycie wigilijnego stołu było jak najbardziej poprawne, zapoznaj się z naszym artykułem dotyczącym doboru kieliszków do wina białego, czerwonego, różowego, słodkiego i musującego: Jakie kieliszki do jakiego wina? Porcelana MariaPaula Nova.


Idealne przyjęcie to nie tylko jedzenie i goście, równie ważne jest nakrycie do stołu. Nie trzeba mieć wybitnego zmysłu dekoratorskiego, wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wszystkie elementy powinny wizualnie do siebie pasować, choć niekoniecznie muszą pochodzić z. Elementy dekoracyjne powinny być spójne z zastawą, obrusem, wystrojem wnętrza, a także dostosowane do pory roku czy okazji.


Wysokie kwiaty i świece należy ułożyć w taki sposób, by nie zasłaniały gościom siebie nawzajem. Najważniejsze jest oczywiście pierwsze wrażenie, ale także szczegóły, dzięki którym nie popełnimy żadnej gafy i wypadniemy w oczach przybyłych z wielką klasą. Wraz z oszałamiającą majówką rozpoczynamy sezon na rozmaite grille i inne przyjęcia, nie tylko w ogrodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty