A co możecie poradzić na wysychanie chleba tylko w miejscu odcięcia kromki? Chleby na zakwasie próbowałam już przechowywać w pojemnikach, workach lnianych i owinięte ściereczkę, ale za każdym razem jest to samo – chleb nieruszony (cały bochenek) lub w miejscach nieścinanych jest „jak nowy”, ale jak tylko odkroję kromkę, to. Chcesz się dowiedzieć, jak przechowywać chleb pieczony w domu , aby nie spleśniał i był ŚWIEŻY? Kliknij tutaj i odkryj więcej!
Przeskocz do treści.
Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Pieczywo nie powinno być przechowywane w plastikowych torebkach. Najlepiej trzymać chleb w lnianym worku albo zawijać go w czystą ścierkę do wycierania naczyń, a wówczas nie będzie pleśnieć. Aby zapobiec tworzeniu się pleśni w pojemniku na pieczywo (chlebaku), trzeba raz na tydzień (ewentualnie co dwa tygodnie) umyć go w wodzie z dodatkiem octu.
Jak przechowywać chleb? Większość Polaków robi to źle. Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość?
Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami. Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne.
Chleb to podstawa żywienia w wielu domach, warto więc zadbać o to, aby były to naprawdę zdrowe podstawy. Chleb, bułki czy bułeczki sprzedawane w sklepach są chemicznie ulepszane, aby dłużej. Wszyscy lubimy świeży chleb. Robimy więc wszystko, żeby jak najdłużej zachował swoją świeżość.
Każdy rodzaj chleba zachowuje swoją trwałość przez inny czas. Najdłużej świeże będą bochenki z żytniej mąki, upieczone na zakwasie. Taki chleb, jeżeli jest przechowywany w odpowiednich warunkach. Możesz w nim przechowywać także chleb upieczony w domu.
Pieczywo lubi odpowiednią wilgotność, dlatego co 2-dni wkładaj do chlebaka połówkę jabłka. Najszybciej wysycha chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Te z marketu, wypiekane z mrożonek, zazwyczaj do wyrzucenia są już po jednym dniu. Każde pieczywo powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Dodane przez Gutka w: Tylko o kuchni. Mc ;) min średnie przystępne.
Dodatki Kiełki jadalne hodowane w domu. Własny, domowy chleb to coraz popularniejszy składnik posiłków w polskich domach. Chleby na mące pszennej mogą być pieczone zarówno na drożdżach spożywczych, jak i na zakwasie. Namawiamy do pieczenia chleba w domu!
Potrzebne składniki:. Jeśli nie zamierzamy piec chleba codziennie, zakwas należy przechowywać w lodówce np. Z góry najlepiej nałożyć pokrywkę, aby nie wysychał, ale nie zakręcać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.