Spienianie mleka - to niesamowicie ważna czynność podczas przygotowywania napojów kawowych takich jak Latte czy cappuccino, przeczytaj nasz poradnik i zobacz jak dobrze spienić mleko. Czasy małej czarnej z cukrem powoli odchodzą w zapomnienie. Teraz szukamy coraz to nowych doświadczeń smakowych, wybierając na śniadanie cappuccino, na lunch warstwową latte, a na podwieczorek delikatne macchiato.
Co łączy wszystkie te wymyślne kawy? Ale nie byle jakie.
Perfekcyjnie spienione. Jeśli jeszcze nie wiesz jak spienić mleko, zapraszam do lektury. Mleczna pianka musi być gładka i lekka, ale nie rzadka, zwarta, ale przy tym nie zbyt gęsta.
Nie możemy również przegrzać, ani zagotować mleka, bo to zepsuje cały efekt. Zatem jak sprawić, aby cappuccino miało puszystą piankę, flat white było płaskie, a latte macchiato idealnie rozwarstwione? Spróbuję pokrótce wyjaśnić Wam w czym tkwi sekret ‚‚idealnie spienionego mleka”. Aby spienić mleko w ekspresie przydatny będzie dzbanek do spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej.
Jak zrobić cappuccino idealne?
Podczas spieniania bardzo ważne jest, aby nie przegrzać mleka. Gdy temperatura przekracza 70°C białka w mleku zaczynają się rozkładać i uwalniają cukier, który zmienia smak mleka, a w efekcie smak cappuccino. Takim mlekiem można się też poparzyć biorąc duży łyk kawy.
Czasem, gdy wybrawszy się z przyjaciółmi na kawę, zamówimy filiżankę dobrej latte lub cappuccino, może się zdarzyć, że otrzymamy nasz napój przyozdobiony ciekawym, nierzadko dość skomplikowanym ornamentem. W dodatku całkowicie jadalnym. Sztuka ta zwana jest latte art i polega na umiejętnym wprowadzeniu specjalnie przygotowanej mlecznej pianki w pokrywającą espresso cremę lub. Właściwie spienione mleko to jedna z najważniejszych broni w arsenale każdego baristy. W kawiarniach na wyposażeniu są zwykle ekspresy kolbowe z dyszami do spieniania mleka – na pewno wielokrotnie widzieliście jak osoba przygotowująca kawę wlewa mleko do metalowego dzbanka, a następnie wkłada do środka taką dyszę.
Poczekaj kilka minut aż piana opadnie i odzieli się od mleka, następnie nałóż ją do filiżanki lub wlej razem z mlekiem (w przypadku au lait i latte). Jak spienić mleko mikserem? To propozycja dla bardzo zdeterminowanych. Czynność ta nie jest nadzwyczaj trudna, ale wymaga od nas pewnej wprawy czy też umiejętności.
Do przygotowania ulubionej mlecznej i puszystej kawy jak np. W ostatnich czasach ludzie coraz częściej odchodzą od niegdyś popularnej małej czarnejna rzecz tzw. Najbardziej popularną kawą zaraz po Latte jest Cappuccino i tą drugą opiszemy właśnie teraz.
Posiadam super expres do kawy z funkcja spieniania mleka i chcialabym zrobic nim taka pianke, jak we wloskich kafejkach.
Jak idealnie spienić mleko do Cappuccino ? Moze ktos z was wie, jak oni to robia? Przy zakupie sprzedawca powiedzial nam, zeby uzywac uht mleka , ale pianka z niego nie trzyma sie zbyt dlugo. Bede wdzieczna za kazda sugestie.
Wykonany z wytrzymałych i bezpiecznych materiałów, posiada przełącznik umożliwiający przygotowanie znakomitej pianki do kawy latte i cappuccino. Jest to kawa przygotowywana jak espresso, lecz z mniejszej ilości wody (około ml), co daje dosłownie jeden łyk. Dry cappuccino – jest to taka wersja cappuccino, w której znajduje się mało spienionego mleka, a dużo mlecznej pianki (czasami używa się włoskiej nazwy cappuccino scurro).
W Ameryce zamiast mlecznej pianki używa się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.