Klasyfikacja win ze względu na stopień słodyczy. O tym, czy wino jest wytrawne, półwytrawne, półsłodkie czy słodkie, decyduje ilość cukru resztkowego (osadowego), czyli nieprzefermentowanego, który pozostaje w winie po zakończeniu procesu fermentacji. Jednym słowem wino nie całkiem słodkie to półsłodkie, zaś wino trochę mniej wytrawne to półwytrawne.
Na świecie najpopularniejsze są wina wytrawne. Stanowią aż produkcji.
Półsłodkie są dopiero na trzecim miejscu. My jednak kochamy taką delikatną słodycz. I w Polsce to właśnie wina półsłodkie wyprzedzają wytrawne. Wino półsłodkie jest bradziej. Wina półsłodkie są zdecydowanie bliżej słodyczy niż wytrawności.
Zawierają sporą dawkę cukru resztkowego – który nie został w pełni zamieniony na alkohol w procesie fermentacji. W winach stołowych cukier mógł być także dodany w celu podkreślenia smaku słodkiego – dotyczy to jednak win z niższej półki jakościowej. Ze względu na zawartość cukru wina dzielą się na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie.
Ale barwa wcale nie zależy od koloru winogron – białe wino może powstać też z ciemnych. Doskonale sprawdzi się również w połączeniu z ciastami, deserami i delikatnymi przekąskami. Półwytrawne, portugalskie wino wyprodukowane z trzech, doskonałych szczepów - Syrah, Cabernet Sauvignon oraz Touriga Nacional. W nosie wyczuwalne dojrzałe owoce z wiśnią na czele.
Na podniebieniu wino jest delikatne, lekkie, harmonijne oraz zrównoważone z dobrą kwasowością. Wyjątkowo dobre, półwytrawne czerwone wino. Zatem wino półwytrawne, zawierające ok. Czyli to o czym pisal Witas - nie da się tylko za pomocą cukromierza i jednego, końcowego pomiaru.
Mogą to być wina musujące lub niemusujące. Nauką zajmującą się produkcją wina jest enologia. Istotną kwestią jest kwasowość wina. Pod tym względem wyróżnia się mianowicie wino słodkie, półsłodkie, półwytrawne czy wytrawne. Każdy ma inne preferencje.
Jedną z takich ciekawych propozycji jest wino czerwone półwytrawne. To rodzaj wina dość łagodnego, które raczej jest przeznaczone dla wszystkich osób mających delikatniejsze podniebienie. Wina półwytrawne balansują pomiędzy słodyczą i wytrawnością.
Na większości butelek jest napisane, jaki to rodzaj wina. Znane i cenione produkty, które nierzadko mieszczą się w tej kategorii to wina reńskie, mozelskie, a także pochodzące z Austrii. Ale regionów winiarskich, w których wytwarza się wina półwytrawne jest o wiele więcej.
Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Spółka DW specjalizuje się w obsłudze klientów indywidualnych i instytucjonalnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.