poniedziałek, 13 listopada 2017

Ser do pierogów

Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego słodki farsz z waniliową nutą – spróbujesz raz, a będziesz do nich na pewno wracać. Najczęściej pierogi na słodko zajadam posypane mielonym cynamonem. Ser zmielić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną, wyrobić farsz.


Nadziewać pierogi, zlepiać je i gotować w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju przez minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Klasyczny przepis na pierogi z serem przyda Ci się z pewnością.

W dzieciństwie byłam niejadkiem, wiem, wiem, trudno w to uwierzyć. Do mąki dodać wszystkie składniki , wyrobić ciasto do uzyskania lśniącej masy. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , dość cienko rozwałkować , wykrawać szklanką krążki.


FARSZ: ser rozetrzeć w makutrze , jajko wyszorować , sparzyć , do sera dodać żółtko , cukier. Do takich pierogów możesz dodać ulubione owoce, jogurty owocowe i naturalne, syropy i domowe musy z owoców. Latem gorąco polecam podać te pierogi na słodko właśnie z owocami.


Warto wspomnieć też o bardzo podobnym przepisie na pierogi z serem, ale na słono.

Pierożki z serem na słodko. Mowa oczywiście o pierogach z serem i ziemniakami. Nie znam takiej osoby, która nie lubiłaby pierogów. Bez wątpienia najsmaczniejsze są te, które zrobimy same. Ich zrobienie nie jest skomplikowane, wystarczy odrobina cierpliwości.


Nie ma żadnej przesady w stwierdzeniu, że takie pierogi niemalże same rozpływają się w ustach! Przepis na pierogi z serem, jedne z moich ulubionych, w dodatku na słodko. Lubię je chyba tak samo, jak pierogi z jagodami czy z kapustą i grzybami, ale tamte są sezonowe, a pierogi z serem całoroczne.


Tego typu pierogi smakują mi najbardziej prosto z wody, ale można je też odsmażyć. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Farsz do pierogów z ziemniaków i białego sera, czyli farsz ruski. Zwykle ziemniaków daje się razy więcej niż sera. Trzeba je ugotować, odcedzić, osuszyć i zemleć razem z serem.


Do farszu dodać zeszkloną na oleju cebulkę. Doprawić solą i pieprzem.

Wiele osób jako pierogi ruskie uznaje to, czym karmiły je w czasach dzieciństwa babcie. Dla jednych pierogi ruskie muszą być pikantne, z dużą ilością cebuli, dla innych nieco słodkawe, w przewagą sera i delikatnym akcentem ziemniaczanym. Ich wadą jest niestety to, że są czasochłonne. Jeżeli akurat mamy ochotę na tę potrawę i więcej czasu na jej wykonanie, możemy zlepić więcej pierogów i zamrozić je surowe w zamrażalce.


Poniżej przedstawiam przepis na najprostsze pierogi z serem. Przepisy z kategorii przepis na ser do pierogów. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Ja dodaję olej rzepakowy. Do tego około 4ml ciepłej wody.


Całość wygniatam w plastikowej misce z zaokrąglonym dnem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po ulepieniu pierogów gotuję je wszystkie, suszę na tacach przekładając je na wszystkie strony, a potem w woreczki foliowe i do lodówki która mrozi je do -stopni. Jedni szukają innowacji, faszerując pierogi bardziej wyszukanymi składnikami niż ziemniaki, czy kapusta. Dzieci uwielbiają słodkie farsze do pierogów (takich przepisów także nie brakuje).


Słowem, co dom, to obyczaj! Kupuje litry kefiru wlewam do garnka i na bardzo malym ogniu podgrzewam,po jakims czasie oddziela sie woda zas ser przelewam na sitko ,jest bardzo mokry i trzeba go tak zostawic zeby odciekl,zostawiam na godz. Formy do pierogów kup w sklepie internetowym garneczki.


Sprawdź naszą ofertę na markowe produkty do domu i kuchni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty