Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną. Aktywny zakwas to jest ogrzany, który pracuje? Czy ten zakwas (żytni) mogę używać do chlebów pszennych jak i żytnich, czy muszę zrobić zakwas pszenny?
Mój największy problem, mam piekarnik w którym nie można wyłączyć termoobiegu, jakieś wskazówki co do czasu. Dodam tylko, że ja dodalem do każdego słoika na drugi dzień po rozpoczęciu całej procedury formowania, po pół łyżeczki miodu naturalnego z pasieki a nie rozczieńczalnego syfu ze sklepu. Dodane przez mufinka w: Tylko o kuchni. Zakwas żytni, jakość pierwszorzędna.
Jeżeli Twój zakwas jest jeszcze bardzo młody, to nie będzie pracował ani pachniał zbyt intensywnie. Czy mogę ten zakwas z mąki razowej wykorzystać do innego przepisu na chleb z Pani bloga? Rano zakwas pomieszałam i popołudniu był już gotowy do użycia, ale ponieważ nie był to dobry dla mnie moment na pieczenie, wieczorem jeszcze raz go dokarmiłam (50:50), zamieszałam, przykryłam i odstawiłam pod kaloryfer. Następnego dnia, a był to piątek upiekłam pszenno-żytni chleb. Miałam aktywny zakwas żytni , razowy i już szykowałam się do wyrabiania mojego razowca, aleee… wpadł mi w oko ten przepis.
Postanowiłam spróbować. Wyszedł bardzo dobry i zdecydowanie mniej pracochłonny od razowego. Syn i mąż zachwyceni. Jeszcze raz dzięki za fajny przepis.
Jeśli to zakwas żytni, to taki nadmiar możesz też wykorzystać do zrobienia zakwasu na żurek – rozrób go z wodą, dodaj przyprawy (czosnek, pieprz, liście laurowe itp) i zostaw na 1-dni. Tylko jak będziesz dodawać do wywaru to stopniowo i próbuj, bo w zależności od tego ile dasz zakwasu, to może wyjść bardzo kwaśne. Oczywiście można próbować i modyfikować przepisy i dodawać zakwas dokarmiany inną mąką. Durszlak - aktywny zakwas zytni.
Mój zakwas pracuje super w pierwszych godzinach od dokarmienia. Generalnie im starszy zakwas, tym jest bardziej odporny na głodówkę. Jeśli nie planujemy w najbliższym czasie pieczenia chleba, dobrze jest go raz na jakiś czas wyjąć z lodówki, ocieplić do temperatury pokojowej, dokarmić, odcze kać kilka godzin aż ożyje (zacznie się podnosić), po czym znów schować do lodówki.
Prosty chleb żytni na zakwasie – mąką i woda. Każdy, nawet zapracowany człowiek może taki zakwas wyhodować w ciągu siedmiu dni. Podczas tego tygodnia zakwas sfermentuje i powstaną tzw. Tutaj szczegółowo opisałam jak zrobić zakwas na chleb.
Francji i Wielkiej Brytanii oraz zakwas żytni, który jest bardzo popularny w naszym kraju. Dodając do danego typu zakwasu np pszennego, mąkę żytnią, otrzymamy zakwas mieszany. Podobnie dodanie do mąki żytniej mąki orkiszowej, da nam zakwas żytnio-orkiszowy. Robiłam ten zakwas bardziej na oko niż według przepisu, bo jeśli robiłam 100gr mąki i tyle samo wody to się nie dało rozrobić, mąka bardzo piła wodę więc dolewałam wody do gęstości śmietany i wyszedł pierwszy zakwas tak aktywny że chlebek wyrósł już po trzech godzinach.
Dzisiaj odważyłam się upiec po raz pierwszy w życiu chleb na zakwasie i to ten czysto żytni. W którymś momencie zorientowałam się, że to może być zakwas do wypieku. Mam dobrą wiadomość: wcale go kupować nie trzeba.
Powiem więcej: wcale nie trzeba samemu hodować! Piekąc kolejny bochenek, dokarmiłam zakwas, lecz zachwiałam proporcje dodając za dużo mąki żytniej, chcąc uratować sytuację dolałam trochę wody. Obserwuje ten zaczyn i nie widzę charakterystycznych bąbelków.
Czy to oznacza, że zakwas stał się bezużyteczny i niestety nie do uratowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.