Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Własny, domowy chleb to coraz popularniejszy składnik posiłków w polskich domach. Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba… Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł.
Pieczenie chleba w domu nie jest trudną sztuką. Niektórzy uważają, że to wręcz przeżycie egzystencjalne. Zapach świeżego bochenka, po wyjęciu go z pieca, przyciąga wszystkich domowników.
Podpowiadamy, jak samodzielnie upiec wspaniały, chrupiący chleb. Chcesz cieszyć się smakiem domowego chleba? Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe pieczywo!
Zanim jednak weźmiesz się za pieczenie, przeczytaj o tym, jak spożywanie chleba wpływa na ludzkie ciało i jakie pieczywo będzie dla Ciebie najlepsze. Dom wypełniony zapachem świeżego chleba, cudownie chrupiąca skórka i tan jedyny w swoim rodzaju, wybitny smak to atuty, dla których warto podjąć się pieczenia chleba w domu. Niegdyś nasze babcie wypiekały go w domowych, węglowych piecach, nie widząc w tym żadnej filozofii i trudności.
Przepis na chleb domowy wypróbowany wielokrotnie, rozsmakowała się w nim cała rodzina. Zawsze wychodzi i jest prosty i pyszny - polecam. Piecze się go w piekarniku więc nie wymaga jakichś dodatkowych urządzeń :) Chleb domowy jest pyszny do kanapek, ale i sam, po prostu z masłem.
Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. Zabierasz się za pieczenie chleba po raz pierwszy? A może dopiero zastanawiasz się w jaki sposób rozpocząć przygodę z domowymi wypiekami? W tym poradniku, krok po kroku doradzę jak najszybciej cieszyć się zapachem domowego chleba w swoim domu! Przyprawiłam kminkiem bo bardzo go lubię.
Chleb mógłby się nazywać „murzynek”, taki ciemny mi wyszedł. I taki trochę gliniasty w konsystencji. Warto pokusić się o samodzielny wypiek pieczywa we własnym domu, by przekonać się, jak pięknie zacząć każdy dzień od kromki świeżego bochenka.
Ale w czym upiec chleb w domu? W klasycznej keksówce, a może w żeliwnym garnku? Skuteczne sposoby na pyszny chleb.
Każdemu z nas zapewne choć raz przez głowę przemknęła myśl „a może samodzielnie upiekę chleb”. Aromat, jaki unosi się w piekarni, kiedy na sklepowe półki wykładane są jeszcze ciepłe bochenki, jest absolutnie wyjątkowy. Ponadto możesz użyć pełnej palety dodatków, których – ze względu na koszty – nie dodaje się do „seryjnego” pieczywa.
Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach. Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki chleba. Wyrośnięty w foremkach chleb smarujemy jajkiem rozbitym z wodą i posypujemy makiem. Bochenki mają być rumiane i chrupiące.
W czasie pieczenia chleb można nakryć folią aluminiową, aby zbytnio się nie. Zaczyn, mąkę i sól (w proporcjach z poprzedniego przepisu) należy umieścić w automacie, ustawić program do wyrastania i wyrabiania chleba. Później najlepiej postępować zgodnie z punktem 6. Domowy wypiek chleba w automacie.
Kup Wypiekacze do chleba w AGD drobne Do kuchni na Allegro. Najwięcej ofert w jednym miejscu. Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji.
Wypiekacze do chleba wyposażone są najczęściej w kilka lub kilkanaście programów, które umożliwiają przygotowanie chleba razowego, pszennego, bułek, chleba bezglutenowego czy francuskiego. Niewątpliwą zaletą wypiekaczy do chleba jest to, że pieczywo pozostaje świeże nawet przez tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.