Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba… Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Własny, domowy chleb to coraz popularniejszy składnik posiłków w polskich domach. Skoro już wiemy, ile kosztuje upieczenie chleba w domu, sprawdźmy, ile zapłacimy za niego w piekarni.
Oczywiście wyższa cena dotyczy bochenków o większych rozmiarach. Widzimy zatem, że pieczenie chleba w domu jest finansowo opłacalne.
Dom wypełniony zapachem świeżego chleba, cudownie chrupiąca skórka i tan jedyny w swoim rodzaju, wybitny smak to atuty, dla których warto podjąć się pieczenia chleba w domu. Niegdyś nasze babcie wypiekały go w domowych, węglowych piecach, nie widząc w tym żadnej filozofii i trudności. W sklepie nigdzie nie ma napisane na mąkach ( mąka chlebowa razowa) więc kupiła taką. Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba. Z moich obserwacji w młodzieńczych latach wynika że pieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna lecz wyczucie i odrobina doświadczenia.
Otóż w domu moich dziadków zawsze był zakwas i możecie się dziwić ale ten sam na bazie śruty żytniej do chleba i żuru, po prostu bez czosnku i kopru. I ja chyba słyszę się na Twój chleb razowy. Pieję od trzech lat na zaczynie poolish chleby mieszane.
Mieszkam w kraju gdzie nie ma dobrego chleba w sklepach.
Czy taki chleb razowy można upiec na takim zaczynie? Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. Każdy jeden chleb pieczony w domu, wyrobiony własnymi rękami zawsze jest dobry.
Teraz każdy chleb, taki jak na drożdżach, zakwasie, razowy możesz bez problemu upiec w domu i poczuć tę magię. Pieczony w piekarniku. Wystarczy, że skorzystasz z tych przepisów, aby przekonać się, że pieczenia chleba wcale nie jest trudne. Wypiekacze do chleba umożliwiają samodzielne przygotowanie w domu chleba – takiego na jaki mamy ochotę.
Bez sztucznych barwników, polepszaczy i konserwantów. Wypiekanie chleba staje się coraz powszechniejszym zjawiskiem. Program ten służy do pieczenia chleba z mąki razowej, także z dodatkiem ziaren. Chleb razowy O wyższości własnoręcznie wyrobionego i wypieczonego chleba nad sklepowym, który często zawiera ulepszacze, spulchniacze i inną chemię nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Przychodzi taki moment w życiu wielu ludzi, w którym zastanawiają się jak.
Jak upiec chleb na zakwasie w domu? Do pieczenia chleba nie trzeba wiele więcej, poza chęciami. Ma to znaczenie dla struktury chleba.
Mąki ciemne, razowe są zazwyczaj grube, natomiast jasne – bardzo miałkie. Jeśli połączmy mąkę grubą z miałką, chleb wyjdzie. Ja ustawiam w ciepełku na stole w nieprzewiewnym miejscu.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 230.
Chleb mocno popękał w trakcie pieczenia - Zbyt krótkie wyrastanie ciasta lub pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze. Często pomaga nacięcie bochenka przed pieczeniem wzdłuż górnej powierzchni przy pomocy żyletki. W naszym domu rzadko gości kupny chleb. Kiedy trzy lata temu pierwszy raz wypróbowaliśmy samodzielnego pieczenia, zakochaliśmy się w tym.
Cały proces: przygotowanie, wyrastanie i potem pieczenie jest czymś magicznym. Jednak najlepszy jest ten zapach, bo zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu, to jest to. Przyprawiłam kminkiem bo bardzo go lubię. Chleb mógłby się nazywać „murzynek”, taki ciemny mi wyszedł.
I taki trochę gliniasty w konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.