poniedziałek, 7 marca 2016

Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe

Gotowanie w szybkowarze – czy rzeczywiście zdrowe? Aby móc zdrowo i szybko gotować, należy kupić odpowiedni szybkowar. W trakcie gotowania oszczędzamy nie tylko czas, lecz także gaz, czy prąd – inwestycja w szybkowar bardzo prędko nam się zatem zwróci.


Zbadajmy także, czy szybkowar jest prawidłowo zbudowany – powinien zawierać również regulator ciśnienia w formie gwizdka, zawór bezpieczeństwa, uszczelki oraz praktyczne rączki. Przykładowo warzywa gotowane w szybkowarze tracą miej składników odżywczych, takich jak: wapń, magnez, sód czy potas, niż warzywa gotowane w standardowym garnku. Wybór szybkowaru nie jest prosty.

Szybkowar – który wybrać? Najkorzystniejsze dla zdrowia jest gotowanie na parze, w szybkowarze czy krótkotrwałe smażenie bez tłuszczu. Dania są wtedy aromatyczne, zdrowe i pełnowartościowe.


Używanie szybkowaru jest bardzo przydatne w kuchni. Dzięki niemu przygotujesz dużo zdrowsze posiłki w krótkim czasie. Ponadto dzięki tej metodzie produkty podczas gotowania nie tracą witamin i minerałów.


Dzięki gotowaniu w szybkowarze oszczędzasz czas i pieniądze, ale także zyskujesz wygodę i. Warzywa należy spożywać w formie surowej lub gotowane na parze, mięso np. Pani udusić w szybkowarze - część wartości przejdzie do sosu.

Złotą zasadą jest krótki czas obróbki termicznej ale w szybkowarze można łatwo rozgotować niektóre produkty. Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. To idealny wynalazek dla tych którzy lubią kuchnię domową, ale nie chcą długo stać przy kuchence. Poznaj zalety szybkowaru i dowiedz się, jak gotować w szybkowarze.


Tagi: garnki silit, gotowanie w szybkowarze, zdrowe gotowanie. Parowar jest urządzeniem, które coraz częściej spotykamy w polskich kuchniach. Zwolennicy gotowania na parze słusznie twierdzą, że przyrządzane w ten sposób jedzenie jest zdrowe i niskokaloryczne (do gotowania na parze nie trzeba używać tłuszczu) i pozwala zachować więcej wartości odżywczych niż inne sposoby obróbki cieplnej.


Jak gotować w szybkowarze? Postaw na kuchence i podgrzewaj. W pojemniku podniesie się ciśnienie, które sprawi, że potrawa będzie gotowa w kilka chwil. Nie otwieraj pokrywy od razu, tylko wypuść trochę pary. Można gotować zdrowo i szybko.


Przyspiesz swoje gotowanie. Są sposoby i odpowiednie do tego pomoce kuchenne, które sprawią, że nasze gotowanie będzie szybsze. Jednym z nich jest szybkowar. Czym jest szybkowar? Jest to tak naprawdę garnek, w którym procesy gotowania zachodzą szybciej.


Dlaczego w szybkowarze szybciej gotujemy? PORADNIK – ZASAD GOTOWANIA W SZYBKOWARZE.

Dzisiejszy poradnik dotyczy gotowania w szybkowarze. Jest to urządzenie, które generuje wysokie ciśnienie wewnątrz, dlatego też ważne jest bezpieczeństwo podczas gotowania. W oczach wielu osób korzystających z tego przedmiotu uchodzi on za nowoczesne rozwiązanie technologiczne, zapewniające wyjątkowo szybkie i co najważniejsze bardzo zdrowe gotowanie różnych potraw. Trzymaj się wskazanego w przepisie czasu gotowania danego dania i odpowiednio redukuj ciśnienie.


W przeciwieństwie do gotowania w tradycyjnym garnku, nie możesz tu co chwila zaglądać pod pokrywkę i sprawdzać czy wszystko jest już dobre. Aby szybko otworzyć jeszcze gorący szybkowar po ugotowaniu potrawy, polej pokrywę zimną wodą. Współczesny szybkowar jest szczelnym garnkiem, w którym podczas gotowania para, która nie może swobodnie wydostać się spod pokrywki, powoduje znaczny wzrost ciśnienia. Podnosi temperaturę wrzenia wody i tym samym przyspiesza proces gotowania. Aby nadmiar ciśnienia nie rozerwał garnka, w pokrywie znajduje się maleńki zaworek bezpieczeństwa, który powoli wypuszcza nadmiar pary.


Podstawowa wiadomość o szybkowarze to czas gotowania liczony nie od momentu postawienia garnka na ogień, tylko od momentu syczenia-zagotowania, czyli gwałtownego wydostawania się pary.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty