wtorek, 1 marca 2016

Jak kisić ogórki

Jest wiele sposobów na ich kiszenie, ja proponuję ten według mnie najłatwiejszy i najszybszy. Poniżej znajdziesz instrukcję. Jak kisić ogórki – prosto, szybko, zdrowo.


Piszę ten post z nadzieją zachęcenia tych, co jeszcze się nie odważyli na zrobienie pierwszego kroku. Sezon na ogórki w pełni.

Na ogórkach połóż obciążony talerzyk. Garnek przykryj ściereczką i postaw na talerzu. Uwaga: jeśli zależy ci, by mieć ogórki małosolne, możesz zakończyć kiszenie już po 2-dniach. Domowe, kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!


To świetny dodatek do obiadu, ale i baza do surówki i zupy ogórkowej. Jak zrobić ogórki kiszone rodem z przepisu babci, ile soli będzie niezbędne do kiszenia ogórków, jak dobrać przyprawy i naczynia do kiszenia? Mimo tak wielu pytań, kiszenie ogórków wcale nie jest skomplikowane.

Kiszenie ogórków - tylko w sterylnie czystych słoikach! Nie bez znaczenia jest to, w czym kisimy ogórki. Najczęściej do kiszenia ogórków używa się słoików. Na małosolne – kamionkowego garnka. Tradycja mówi o ogórkach z drewnianych beczek, które były zanurzane w stawach – naturalnej chłodni.


Ja robię kiszone ogórki już ponad lat i moję ogórki kiszone są bardzo dobre, Robię je podobnie jak w podanym przepisie jedynie z ta róznicą, że ja zalewam ogórki goraca zalewa i po kilku dniach kiszenia wstawiam słoiki do garnka i podgrzewam tak ze minut, nigdy nie gotuję, potem odstawiam w chłodne miejsce wtedy słoiki się. Ogórki bez wiśni były jak kapcie, miękkie ale też smaczne. Jakie ogórki nie nadają się do kiszenia? Z pewnością te z supermarketów, które są przenawożone i były pryskane różnymi chemikaliami.


Kiedyś próbowałam ukisić takie ogórki, większość słoików była do wyrzucenia. Dziwnie smakowały i bardzo szybko się psuły. Mimo sprawdzonych, przez nasze mamy i babcie, a wreszcie przez nas samych, receptur na domowe kiszonki, proces kiszenia nie zawsze przebiega prawidłowo i zdarza się, że pomimo ścisłego stosowania się do zaleceń w przepisie, uzyskanie dobrej jakości produktu finalnego przysparza niekiedy sporo kłopotów. Kupujemy super ogórki, świeże przyprawy, zalewamy solanką wspierając się. Podpowiadamy, jak prawidłowo kisić ogórki, aby zawsze osiągać najlepszy z możliwych rezultatów.


Odmiany ogórków do kiszenia.

Ogórki przeznaczone do kiszenia na zimę, zwane kwaszeniakami, powinny mieć wydłużony cylindryczny kształt. Idealny stosunek długości do szerokości wynosi 3:1. Kwaszeniaki nie mogą być przerośnięte na.


Teraz ogórki są już łatwo dostępne, więc najwyższy czas na pierwsze ogórki małosolne w moim domu. Do kiszenie ogórków używa się kopru, liści i korzeni chrzanu, liści malin, gorczycy, ziela angielskiego i listków bobkowych, czyli laurowych. Do tego woda, sól i już, pyszne ogórki małosolne są gotowe! Okazuje się, że ten proces nie jest wcale taki trudny. Dlatego dziś postaram się przybliżyć cały przepis krok po kroku, aby ogórki kiszone w słoiku wyszły idealne za każdym razem.


No więc jak kisić ogórki. Ważne są same ogórki. Mają być młode, jędrne, smukłe, bez zażółceń, przebarwień, uszkodzeń i co najważniejsze, ze sprawdzonego źródła.


Ogórki kiszone zalewa - tak, dość ważny, jak nie najważniejszy element przy szykowaniu. Ogórek kiszony jest o wiele zdrowszy niż ten marynowany w zalewie octowej. Ponadto jest to produkt wielofunkcyjny, doskonale smakuje sam, jako chrupiąca przekąska, nadaje się do sałatek i możesz z niego zrobić pyszna zupę ogórkową.


Sok, który pozostaje w słoiku po ogórkach jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Tak przygotowane ogórki są znane od stuleci, kojarzone zwykle z kuchnią Europy centralnej i. Po przepisie na domowe ogórki małosolne według mojej mamy postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na domowe ogórki kiszone – także z przepisu mojej mamy :). Przepis na domowe ogórki kiszone praktycznie niczym się nie różni od wcześniejszego przepisu na ogórki małosolne. Różnice są nieznaczne. Zamiast zwykłego koperku użyłam kwiatów kopru, bo już są dostępne na.


KuchniaLidla 9dni temu Drogi Gościu, to zależy jak bardzo ukiszone ogórki chcesz uzyskać :) Pasteryzacja przerywa proces kiszenia, więc pasteryzujemy tylko ogórki, które już są ukiszone, wtedy można przechowywać je nawet latami, a mimo to nadal będą twarde. To najlepszy przepis na domowe ogórki kiszone, takie jak kiedyś, żywe, pyszne i zdrowe. Wiele lat temu kupiłam sobie na miejscowym ryneczku dwie plastikowe beczki, przeznaczone do kiszenia ogórków i kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty