wtorek, 29 marca 2016

Spienione mleko do kawy

Właściwie spienione mleko to jedna z najważniejszych broni w arsenale każdego baristy. Mleczna pianka musi być gładka i lekka, ale nie rzadka, zwarta, ale przy tym nie zbyt gęsta. Nie możemy również przegrzać, ani zagotować mleka, bo to zepsuje cały efekt. Mamy espresso oraz idealnie spienione mleko więc napełniamy naszą ulubioną filiżankę. Mleko możemy wlewać w różny sposób.


Jestem wielką fanką sztuki malowania na kawie czyli Latte Art, więc mam nadzieję, że w następnym artykule będę mogła Wam przedstawić kilka ciekawych tricków, dzięki którym kawa smakuje i wygląda o niebo lepiej. Spienianie mleka w ekspresie do kawy. Nic tak nie stawia na nogi, jak pyszna kawa, która oprócz dawki pobudzającej kofeiny, oferuje nam bogaty wachlarz doznań smakowych. Do przygotowania ulubionej mlecznej i puszystej kawy jak np.


Dla fanów małej czarnej, wystarczy praktycznie każdy ekspres. Jednak sprawa wygląda o wiele bardziej skomplikowanie, jeśli zależy nam również na spienionym mleku, kawie warstwowej lub innych dodatkach. Aromatyczna kawa z puszystą pianką to zdecydowanie dobry pomysł na rozpoczęcie dnia i umilenie popołudnia.


Spienione mleko do kawy

Poznaj różne metody ubijania mleka, by uzyskać aksamitną i zwartą pianę, idealną jako dodatek do kawy. I szybko przyzwyczajam się do dobrego. Zdejmij pokrywę i włóż słoik do kuchenki mikrofalowej na kolejne sekund. Piana podniesie się do góry jednak po wyjęciu z mikrofali trochę opadnie i powoli poziom pianki się ustabilizuje.


Wlej mleko do swojej kawy, a za pomocą łyżki lub szerokiego noża powstrzymaj pianę. Ułóż ją dopiero na wierzchu. Do tego dochodzą też oczywiście indywidualne preferencje.


Spienione mleko do kawy

Przeczytaj niniejszy poradnik, aby dowiedzieć się, jak dodawać mleko do kawy. Jakie mleko do kawy. To właśnie oni zaczęli dodawać do kawy spienione mleko. Składniki cappuccino to espresso i spienione mleko.


Aby zrobić cappuccino zgodne z włoskimi normami należy połączyć ml espresso i 1ml mleka, które po spienieniu osiągnie około 1ml. Dobrze spienione mleko to podstawa niejednej kawy. Czynność ta nie jest nadzwyczaj trudna, ale wymaga od nas pewnej wprawy czy też umiejętności.


Jeśli wlewacie spienione mleko do waszej kawy, zaopatrzcie się w łyżeczkę lub nóż w celu powstrzymywania piany. W kawiarniach i restauracjach mleko spieniane jest pod ciśnieniem, za pomocą gorącej pary. Ta powinna wieńczyć i być wierzchołkiem na naszej kawie. Mleczna biała chmurka na czarnej mocnej kawie stanowi połączenie genialne, które pobudza zmysły, ale również fantastycznie się prezentuje.


Perfekcyjnie spienione mleko wymaga jednak zarówno umiejętności, jak również odpowiedniego wyboru mleka i spieniacza. Coraz więcej jest jednak fanów mleka roślinnego, które nadaje temu gorącemu napojowi ciekawego smaku. Nie używaj ponownie raz spienionego mleka. Po spienieniu mleka dokładnie wymyj i wyczyść dzbanek, w którym się znajdowało. Tylko zimne mleko utworzy piankę, której tak potrzebujesz do przygotowania wymarzonej kawy.


Spienione mleko do kawy

Wystarczy, że mleko ogrzeje się do temperatury zaledwie 38°C, a spieni się w znacznie mniejszym stopniu. Dlatego dolewając do gorącej kawy zimne mleko znacznie obniżamy jej temperaturę właśnie do takiej, w której można napój spożywać. Powszechna opinia głosi, że najlepsze mleko do kawy to mleko o wysokiej zawartości białka i tłuszczu.


Jeśli dolewacie do kawy spienione mleko - nie spieniajcie mleka podgrzanego, tylko bardzo mocno schłodzone (najlepiej jak stoi kilka godzin w lodówce).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty