Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. Do misy wsypujemy najpierw mąkę ( przesiałam najpierw).
Dodajemy drożdże instant i mieszamy. Wsypujemy łyżeczkę soli , wlewamy letnią wodę miód i słonecznik. Pszenno - żytni chleb z dodatkiem ziemniaczanego puree, dzięki któremu dłużej zachowa świeżość (dzień wcześniej gotujemy ziemniaki do wykorzystania w pieczywie). Chleby na drożdżach. Puszyste wnętrze, delikatny i lekko klejący miąższ.
Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez. Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny. Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się.
W końcu metodą prób i błędów opracowałam poniższy przepis, który spełnia moje oczekiwania :). Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Zapraszam na kanał , gdzie pokazujemy, jak zrobić ten pyszny chleb.
Czas przygotowania godz. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA DROŻDŻACH – ŁATWY PRZEPIS jest wilgotny, miękki i świetnie smakuje nawet dwa dni po upieczeniu (myślę, że wytrzyma dużej, ale nie dane mi było jeszcze się przekonać, bo szybko go zjadamy).
Do przygotowania tego chleba nie potrzeba żadnych specjalnych sprzętów, wystarczy miska i łyżka, chwila mieszania, wyrastanie, pieczenie i możemy się cieszyć. Poszperałam w sieci i znalazłam prosty przepis na chleb. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę spory bochenek.
Na drugi dzień po upieczeniu jest nadal miękki i świeży. Pieczywo drożdżowe można przygotować również z mąk bezglutenowych. Podczas fermentacji ciasta chlebowego drożdże rozkładają cukry na dwutlenek węgla i alkohol.
Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego. Przygotowanie domowego chleba żytniego według tego przepisy jest bardzo proste. Nie trzeba ciasta chlebowego zagniatać, ani wyrabiać. Nie potrzebny jest także zakwas.
Gotowy chleb jest puszysty w środku z chrupiącą skórką. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Może powstać na zakwasie i na drożdżach. Na zakwasie czy na drożdżach?
Jakie pieczywo będzie odpowiednie na diecie odchudzającej, a jakie dla cukrzyka? Jaki chleb wybrać, by nasza dieta była łatwiejsza do zbilansowania? Czy chleb może być traktowany jako zdrowy i potrzebny element codziennego menu? Spróbujemy odpowiedzieć na wszystkie te.
Prosty domowy chleb na drożdżach (bochenki) Pieczenie własnego chleba, oprócz niewątpliwej satysfakcji, daje pełną kontrolę nad składnikami. Ponadto możesz użyć pełnej palety dodatków, których – ze względu na koszty – nie dodaje się do „seryjnego” pieczywa. Witam, zrobiłam chleb wg przepisu na mące żytniej z dodatkiem płatków owsianych i zmielonych orzechów włoskich. Piekłam w 2stopniach w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem.
Ja mam taki problem ze żadne ciasto na drożdżach mi nie wychodzi … nawet pizza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.