piątek, 7 października 2016

Jak upiec chleb żytni na zakwasie w domu

Jak upiec chleb żytni na zakwasie i bez drożdży we własnym domu? Wypiek chleba na zakwasie nie jest wcale trudny, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Efekt końcowy zdecydowanie jest jednak tego wart – chrupiąca skórka i miękkie wnętrze, a także zachwycający aromat. Mam zakwas, który trzymam w lodówce.


Dzień przed pieczeniem, tak jak w przepisie, dokarmiam go i zostawiam poza lodówką.

Widzę, że pojawiają się bąbelki powietrza, czyli (wydaje mi się), że zakwas pracuje. Mieszam wszystkie składniki, przekładam do formy, zostawiam na 5-godzin…ciasto ani drgnie. Zasada łączenia mąk jest prosta: jeśli przygotowujemy mieszankę, łączymy mąki ciemne z ciemnymi, a jasne z jasnymi. Ma to znaczenie dla struktury chleba. Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720.


Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Witam, nie piszesz jak piec chleb na zakwasie w naczyniu glinianym w środku glazurowanym ( taki garnek rzymski tylko bez pokrywy).

Mam taką formę ale tyle się naczytałam odnośnie wstawiania do zimnego piekarnika. Jeszcze nie piekłam w tej formie , piekę chleby w foremce metalowej z papierem do pieczenia. Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba. Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie. Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter.


Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący. Staram się od kilku tygodni upiec chleb na zakwasie. Piszę staram się bowiem wyniki moich poczynań są dalekie od oczekiwań. Chciałbym aby mój chleb był jak najbliższy w swojej konsystencji do chleba ze sklepu.


Póki jest świeży póty jest miękki a zarazem chrupki. Może jeszcze nie jest zbyt wyrośnięty, ale to już nie zakalec. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże.


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.

Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Pieczywo dostępne w sklepach ma coraz niższą jakość. Ich wartość odżywcza jak i smakowa jest niewielka. Natomiast chleby wysokiej jakości, wypiekane tradycyjnymi metodami, na zakwasie, mają odstraszające ceny. Dlatego coraz więcej osób piecze chleb w domu.


Z tego poradnika dowiesz się. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis. Mój przepis na chleb żytni jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny. Jak samodzielnie upiec chleb? Domowy chleb - prosty przepis.


Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Namawiamy do pieczenia chleba w domu! Przepis na chleb z żytniej mąki, który. W przepisie wykorzystałam ten domowy zakwas na chleb. Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj.


Chleb żytni na zakwasie. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc).


Jeżeli chcesz upiec swój własny chleb na zakwasie. No i upiekłem swój pierwszy chleb na zakwasie, żytni razowy z ziemniakami. Piekłem go z duszą na ramieniu, bo zakwas był młody, siedmiodniowy zaledwie, bałem się, że chleb nie wyrośnie bo po trzech godzinach nic się jeszcze nie działo, ale w końcu ruszył i po sześciu już się nadawał do piekarnika. Film Jak zrobić domowy chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem.


Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo. Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości. Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie. A co do Twojego pytania – możesz spróbować dokarmić to odłożone ciasto podobnie jak zakwas i upiec na nim chleb.


Dodatki zakwasowi raczej nie służą, ale może nie zaszkodzą aż tak, żeby przestał pracować i nie dało się go uratować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty