wtorek, 24 stycznia 2017

Kelner obowiązki

Zawód kelnera bywa bardzo wymagający. To w bardzo dużej mierze od jego profesjonalizmu zależy czy goście będą zadowoleni z wizyty w restauracji i czy będą chcieli odwiedzić ją ponownie. O zawodzie kelnera Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go.


Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Zajmują się szeroko pojętą obsługą klienta.

Zbierają zamówienia, doradzają w wyborze, obsługują płatności. Trzeba też pamiętać o tym, że im bardziej ekskluzywna restauracja, tym więcej będzie się wymagało od kelnera, ale dzięki temu, można też liczyć na wyższe napiwki. Jakie są obowiązki kelnera?


W dzisiejszym artykule przedstawiamy Ci kelnerski savoir-vivre. Profesjonalny kelner jest odpowiedzialny za szereg zadań. Z jednej strony przyjmuje i serwuje zamówienia od gości, z drugiej dba o to, by atmosfera panująca w lokalu była przyjemna.


Obowiązkiem kelnera jest to, aby wiedział na bieżąco jakich produktów, dań i napojów nie ma obecnie w karcie.

Do tego, w każdym lokalu musi być stop-lista, w której te wszystko informacje będą się znajdować. Potrafić poprawnie nakryć stół. Praca kelnera wbrew pozorom wcale do łatwych nie należy.


Polega ona na obsłudze klientów w lokalach gastronomicznych, co wiąże się z wykonywaniem szeregu czynności takich jak m. LUK Chrząszcz komentarze. Zadbaj o to, aby ta sekcja zawierała więcej pozycji, niż tylko standardowe: “obsługa klienta” i “przyjmowanie zamówień”. Jakość pracy kelnerek i kelnerów ma duży wpływ na opinie i zadowolenie gości lokalu.


Co więcej, kelner powinien być przygotowany na to, że goście mogą chcieć potrzebować pomocy. Obowiązki kelnera krok po kroku. Przywitanie gości i wybór stolika – na tym etapie kelner może wyczuć nastrój i oczekiwania gości.


Proponuje wtedy stolik dla osób palących lub nie, biorąc pod uwagę liczbę gości (również tych, którzy ewentualnie przyjdą później). Kelnerka – wymagania. Następni prowadzi, zawsze idąc pierwszy, gości do stolika.


Umieść wymienione wyżej, charakterystyczne dla zawodu kelnera obowiązki, a na pewno zwiększysz swoje szanse w rekrutacji. Podobnie zrób, jeśli potrzebujesz CV po niemiecku. List motywacyjny kelnera, który przekona pracodawcę.

Obowiązkiem jest zadbanie o miłe przywitanie, zaproszenie do stolika, podanie karty oraz serwowanie dań. Inne obowiązki kelnera to przygotowanie sali,. Zgodzę się oczywiście ze wszystkimi radami, ale ze swojej strony dodałabym kilka dość istotnych zasa które obowiązują w restauracjach.


Menu najpierw wręcza się kobiecie, później mężczyźnie, podobnie z daniami i przyjmowaniem zamówienia. Cechy i kompetencje wymagane na stanowisku kelnera. Wygląd i kultura osobista - kontanty interpersonalne między kelnerem a klientem wymagają schludnego wyglądu i nienagannych manier i znakomitej prezencji.


Umiejętność radzenia sobie ze stresem - w restauracji bywają sytuacje stresujące, podczas których kelner musi zachowac zimną krew. Aby rozpocząć pracę kelnera nie zawsze wymagane jest ukończenie kursów kelnerskich – te można wykonać w trakcie, zazwyczaj pracownik przechodzi pierwsze, ogólne szkolenie w restauracji, w której otrzymał pracę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty