Lista przepisów na wołowina gotowana na parze z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Czy ktoś posiada przepisy na gotowanie na parze?
Bardzo proszę o przesłanie takich przepisów :-) Odp. Dodane przez krakers w: Tylko o kuchni.
Jak długo gotować wołowinę na parze? Najlepiej przed gotowaniem zamarynować wołowinę w zalewie z oliwy lub mleka lub zabejcować zalewą octową i zostawić w lodówce na godziny. Warzywa umyc, pokroic, doprawic przyprawa do salatek i wlozyc na kolejny poziom parowaru.
Parowar nastawic na minut, po minutach zdjac warzywa. Dziś proponuję na obiad bułeczki na parze z wolno gotowaną wołowiną i świeżym ogórkiem. Wołowina na parze na parze przepis - Durszlak.
Przepis drugie danie Rodzaj dania.
Ugotowaną wołowinę wyjmij z wywaru i pokrój w poprzek w plastry. Podawaj z chrzanem. Najważniejszą jednak zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów, która przy tradycyjnym gotowaniu jest ogromna. Na przykład strata witaminy C przy zwykłej metodzie gotowania wynosi aż , zaś gotowanie na parze pozwala ograniczyć ją. Tradycyjne polskie potrawy z wołowiny.
Przed końcem gotowania dodaj sól, pieprz i pokrojone świeże zioła. Aby przyrządzić tą potrawę potrzebujesz: wołowiny, wino, słonina. Solimy na końcu w przypadku gotowania rosołu lub tuż po dodaniu warzyw, jeżeli gotujemy mięso jako drugie danie.
Po zebraniu “szumowin” gotujemy pod przykryciem. Można również dodać przyprawy, np. Ugotowana wołowina jest miękka, a nie gumowata, nóż powinien łatwo wchodzić.
W połowie gotowania dodaj obraną marchew, seler, pietruszkę oraz upieczoną na ogniu cebulę i obrane ziemniaki (zwróć uwagę, aby warzywa i ziemniaki się nie rozgotowały i ewentualnie wyjmij je wcześniej). Poniżej moje patenty na to, żeby było nie tylko zdrowo i lekko, ale też smacznie. Pokochaj przyprawy. To jest absolutna podstawa.
Jeśli decydujemy się na gotowanie na parze, to również bez tłuszczu.
Dania z pary są smaczne i proste do przygotowania, można przygotować na parze dosłownie wszystko, bo gotowanie na parze to nie tylko moda, ale i zdrowie. Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania z parowaru. Warto spożywać wołowinę, ponieważ mięso to zawiera duże ilości białka, witaminy Boraz fosforu i żelaza. Należy pamiętać, że produkty gotują się na parze znacznie dłużej niż tradycyjnie. Mięso z kością do zupy zawiera najwięcej aromatów, dlatego bulion na zupę najczęściej gotuje się na mięsie z kością.
Na buliony i wywary z wołowiny kupuje się mostek, żeberka, karkówkę, szponder, zrazową. Na drugie danie z wołowiny wybiera się do gotowania mięso wysokiej jakości. Nic dziwnego - posiadanie urządzenia do gotowania na parze daje nam mnóstwo możliwości.
Zalety gotowania na parze. Tabela czasów gotowania na parze. Gotować na parze można prawie wszystko!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.