wtorek, 30 stycznia 2018

Chleb esseński chleb ezechiela

Chleb Ezechiela jest ciekawy w smaku i nie żałuję, że go upiekłam, chociaż nie obiecuję, że będą powtórki. W trakcie przerzucania ciasto odrobinę się „rozlazło” na blasze, myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie wyrastanie i pieczenia chleba w keksówce. Ze względu na kiełkowanie nasion, chleb Ezechiela jest również o wiele bardziej pożywny niż większość innych rodzajów chleba.


Jak smakuje chlebek esseński? Jego smak określany jest jako słodkawy.

Powstaje on ze skiełkowanego ziarna. Chleb esseński, czasami nazywany chlebem Ezechiela, uznawany jest dziś za bardzo prymitywny. Chleb ten trzeba wypiekać w niskiej temperaturze lub nawet spożywać na surowo.


Praktycznie w całości składa się naturalnych, nieprzetworzonych składników. Udało mi się was już przekonać? Jeśli nie do końca to rzućcie okiem na korzyści. Przepis na chleb znajduje się w biblijnej Księdze Ezechiela, w której Bóg nakazuje prorokowi Ezechielowi pościć przez 3dni.


Ezechiel dostaje od Boga wskazówkę, z czego ma zrobić postny chleb: z pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, prosa i orkiszu.

Dzięki niemu i wodzie prorok przetrwał okres postu - Ez. Jest wzmiankowany w Biblii w Księdze Ezechiela, około 6lat p. Chlebem tym odżywiał się Ezechiel podczas dwuletniego przebywania na pustyni, kiedy dostał polecenie od Boga, aby pościć przez 3dni. Bóg mu powiedział, by w tym czasie odżywiał się chlebem składającym się z wymienionych składników. To jedno z najbogatszych źródeł protein, zawiera aminokwasów. Zalet możnaby długo wymieniać.


Obecnie bazujący na tej informacji przepis na chleb Ezechiela – czy inaczej chleb esseński j -est wykorzystywany w różnych dietach, a zwłaszcza w diecie opartej na idei związku jedzenia z daną grupą krwi. Chleb jest ciekawy w smaku i nie żałuję, że go upiekłam, chociaż nie obiecuję, że będą powtórki. Biblijny chleb Ezechiela Autor: Tosia Czas przygotowania: godz. Tym chlebem odżywiał się Ezechiel kiedy przez lata przebywał na pustyni. Na zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleb.


Najpierw najlepsze ziarna ekologicznej pszenicy są moczone w czystej, filtrowanej wodzie w ściśle kontrolowanych warunkach. Wpierw najdoskonalsze ziarna naturalnego orkiszu są zanurzane w czystej, oczyszczanej wodzie w dokładnie monitorowanych warunkach. Sklep z ekologiczną i zdrową żywnością Ekosfera24.


Gdy pisałam kiedyś o chlebie Ezechiela, zapowiadałam, że przymierzę się też do chleba esseńskiego. I tak się przymierzałam dwa razy, a teraz nareszcie mogę zaprezentować efekty.

Jeśli kiedykolwiek słyszeliście o biblijnym chlebie, prawdopodobnie o Wasze uszy obił się chleb esseński, zwany również „chlebem Ezechiela”. Nowożytny przepis na ten chleb, swoją popularność zawdzięcza temu, że to chyba najzdrowszy rodzaj pieczywa (zamiast mąki, zawiera skiełkowane ziarno). Dzięki temu jest on przede wszystkim o wiele bogatszy w składniki odżywcze. Nasiona zawierają bowiem największą ich ilość właśnie w momencie kiełkowania. Bochenki są wolno i łagodnie pieczone w niskiej temperaturze - dzięki temu zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - białka, naturalne enzymy zawarte w roślinach, witaminy i minerały.


Czerwcowa propozycja w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, to chleb Ezechiela zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek. Zgodnie z propozycją prowadzących to nasze wspólne pieczenie przepis wyjściowy nieco zmieniłam, wykorzystując to co akurat miałam w kuchni. Następnie ziarna zaczynają kiełkować.


Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela? Czy słyszeliście kiedykolwiek o chlebie Ezechiela? Esseńczycy to żydowska wspólnota żyjąca w Palestynie ok.


Pieczywo to różni się od większości rodzajów chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty