wtorek, 23 stycznia 2018

Chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży

Zakwas - wynaleziono go tysiące lat temu w Egipcie. Zakwas to nic innego, jak mąka z wodą i… dużo ciepła. Dziś coraz częściej piecze się chleby na drożdżach - to łatwiejsze i mniej czasochłonne, ale… chleb jest zupełnie inny. Bardzo prosty chleb pszenny na zakwasie, z niewielkim dodatkiem drożdży.


Chleb na zakwasie i drożdżach. Zaczyn połączyć z wodą i dodać resztę składników ( drożdże pokruszyłam z mąką).

Wyrabiać przez około -minut ręcznie, aż ciasto zrobi się sprężyste i elastyczne. Następnie przykryć i odstawić na minut do wyrośnięcia. Warto nie przesadzać też z ciągłym jedzeniem chleba razowego, który zawiera kwas fitynowy mogący utrudniać przyswajanie żelaza, cynku i wapnia. Zazwyczaj przygotowuje się je z mąki żytniej, chociaż można użyć również pszennej.


Pieczywo z dodatkiem drożdży. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Wspaniały chleb na zakwasie z dodatkiem dyniowego puree, któremu zawdzięcza swój niesamowity kolor miąższu.


Z cudownie chrupiącą skórką i miękkim dziurkowanym wnętrzem. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?

Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut.


Upieczony chleb od razu wyjmuję z formy i studzę go na kratce. Teraz o samym przepisie. Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Jest bardzo prosty. Obecnie w supermarketach chleby są pieczone z gotowej mrożonej masy z dodatkiem drożdży.


Niejednokrotnie zapach pieczonego chleba rozpylany jest w sprayu. Kusząco pachnie, ładnie wygląda, ale… na tym koniec. Taki chleb już na drugi dzień jest niesmaczny, kruszy się, psuje, a po kilku czy kilkunastu dniach może nawet zacząć.


Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Wypieki z użyciem drożdży kojarzone są bardziej z mąką pszenną lub pszenną z dodatkiem mąk pełnoziarnistych. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże.


Z wygody, smaku i szybkości.

W tym miejscu chciałam jeszcze powiedzieć co nieco o drożdżach. Kilka razy natrafiłam na teorię, że drożdże piekarnicze są niezdrowe. Tosiu, w kazdym razie chleb wyrosl w piecu, po upieczeniu jest ok, ale na nasze smaki troszke zbyt kleisty, takze nastepny zrobie z dodatkiem maki pszennej.


Dotychczas pieklam chleb na zakwasie z dodatkiem maki pszennej i drozdzy w maszynie do chleba, ale zawsze sie zapadal, choc nie bylo zadnego zakalca. Robię podobnie lecz daję torebkę drożdży. Bo jak jest na zakwasie to wiadomo,zakwas jest kwaskowaty. Ostatnio robiłam doświadczenie, nie dałam octu tylko wodę pół na pół z jogurtem.


Może też być kefir lub kwaśne mleko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty