czwartek, 18 stycznia 2018

Gotowanie na parze ryby

Gotowanie na parze ryby

Ryby gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych. Coraz większą popularność zdobywa gotowania na parze. To jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia, który pozwala zachować maksimum witamin i wartości odżywczych. Metody gotowania ryb.


Gotowanie na parze ryby

Do gotowania na parze nadają się wszystkie gatunki ryb. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekaną natkę, sok z cytryny i musztardę, wymieszać. Gotowanie na parze, jedno z najzdrowszych i śmiem powiedzieć najszybsza wersja gotowania. Mając naczynie do gotowania na parze, za jedną drogą przyrządzamy rybę, mięso i warzywa.


Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia. Gotuj na parze pod przykryciem przez pół godziny. O to, by gotowane składniki znalazły się nie mniej niż centymetra nad wodą, a przykrywka dobrze przylegała do brzegów durszlaka.


Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, możemy spokojnie kłaść naszą rybę. Jak długo gotować rybę na parze? Czas gotowania na parze zależy od tego, jaką część ryby chcemy.


W ten sposób można ugotować niemalże wszystko, w tym rybę. Na początek trzeba ją odpowiednio przyprawić, by po ugotowaniu nie była mdła. Płynu z gotowania ryb zwykle używam do przyrządzenia sosu.


Jeśli akurat liczę kalorie to rybę gotuję na parze. W dolnym naczyniu garnka do gotowania na parze zagotowuję wodę, a w górnym układam kawałki ryby, uważając, aby dno jego nie zanurzyło się w wodzie i szczelnie przykrywam. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. W wersji gotowanej świetnie sprawdzają się ryby, których mięso jest w miarę zbite np.


Pierś z kurczaka (bez kości ) Małe kawałki. Na parze można gotować wszystkie gatunki ryb i niektóre mięsa. Ryby przed gotowaniem należy skropić sokiem z cytryny. Można je gotować na parze nie wodnej, ale z bulionu lub wina z dodatkiem ziół. Mięso do gotowania na parze powinno być pokrojone na równe porcje.


Gotowanie na parze ryby

Jeśli nie mamy garnka do gotowania na parze możemy wykorzystać np. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Ryba staje się bardzo soczysta. Zalety gotowania na parze.


Potrawy przyrządzane w ten sposób zachowują dużo więcej wartości odżywczych niż przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie. Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania.


Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty