Ryby gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych. Coraz większą popularność zdobywa gotowania na parze. To jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia, który pozwala zachować maksimum witamin i wartości odżywczych. Metody gotowania ryb.
Do gotowania na parze nadają się wszystkie gatunki ryb. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekaną natkę, sok z cytryny i musztardę, wymieszać. Gotowanie na parze, jedno z najzdrowszych i śmiem powiedzieć najszybsza wersja gotowania. Mając naczynie do gotowania na parze, za jedną drogą przyrządzamy rybę, mięso i warzywa.
Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia. Gotuj na parze pod przykryciem przez pół godziny. O to, by gotowane składniki znalazły się nie mniej niż centymetra nad wodą, a przykrywka dobrze przylegała do brzegów durszlaka.
Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, możemy spokojnie kłaść naszą rybę. Jak długo gotować rybę na parze? Czas gotowania na parze zależy od tego, jaką część ryby chcemy.
W ten sposób można ugotować niemalże wszystko, w tym rybę. Na początek trzeba ją odpowiednio przyprawić, by po ugotowaniu nie była mdła. Płynu z gotowania ryb zwykle używam do przyrządzenia sosu.
Jeśli akurat liczę kalorie to rybę gotuję na parze. W dolnym naczyniu garnka do gotowania na parze zagotowuję wodę, a w górnym układam kawałki ryby, uważając, aby dno jego nie zanurzyło się w wodzie i szczelnie przykrywam. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. W wersji gotowanej świetnie sprawdzają się ryby, których mięso jest w miarę zbite np.
Pierś z kurczaka (bez kości ) Małe kawałki. Na parze można gotować wszystkie gatunki ryb i niektóre mięsa. Ryby przed gotowaniem należy skropić sokiem z cytryny. Można je gotować na parze nie wodnej, ale z bulionu lub wina z dodatkiem ziół. Mięso do gotowania na parze powinno być pokrojone na równe porcje.
Jeśli nie mamy garnka do gotowania na parze możemy wykorzystać np. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Ryba staje się bardzo soczysta. Zalety gotowania na parze.
Potrawy przyrządzane w ten sposób zachowują dużo więcej wartości odżywczych niż przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie. Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania.
Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.