czwartek, 11 stycznia 2018

Produkcja chleba w piekarni

W większych piekarniach, te wszystkie czynności robią za piekarzy maszyny, jednak chleb (mimo, że bardziej równy) jest gorszej jakości i nie dorównuje chlebowi formowanemu ręcznie. Kiedy kęsy są uformowane , piekarze układają je na wózkach i wjeżdżają nimi do tzw. Najlepsze piekarnie wytwarzają rocznie miliony sztuk chleba, bułek, rogali, a także różnorodnych wyrobów cukierniczych. W Polsce możemy spotkać się z dwoma rodzajami piekarni – placówkami nastawionymi na hurtową sprzedaż i wykorzystującymi dużą ilość konserwujących składników oraz takimi, które oferują najzdrowsze tradycyjne wypieki.


Każdy z nas ma za pewne podobne wyobrażenie o produkcji chleba w sposób tradycyjny : miska z ciastem, potem trochę ugniatania na blacie, przykryć ciasto żeby wyrosło i do pieca.

Czy jednak ktoś z nas wie jak przebiega ten proces w profesjonalnych piekarniach ? Nowel Piekarnia Nowakowski z największą linią do produkcji chleba w Polsce. Tradycyjna produkcja pieczywa żytniego jest bardzo pracochłonna i długotrwała. W związku z tym, w ostatnich latach obserwuje się tendencję do upraszczania i skracania tych procesów w piekarniach.


Do skróconych metod prowadzenia ciasta żytniego należą metody krótkie, które składają się najczęściej z 2-faz. W polskim prywatnym biznesie palmę pierwszeństwa w produkcji pieczywa mrożonego przejął jednak trzeci gracz – Wojciech Śmiechowski. A wy gdzie kupujecie pieczywo?


A może sami robicie chleb?

Co się kryje w chlebie? W starożytnej Grecji znano około przepisów na różnego rodzaju chleby, w średniowieczu piekarze wypiekali głównych rodzajów chleba. Rozróżnia się chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe (a zwłaszcza tak zwane całoziarnowe – np. chleb Grahama i chleb Steinmetza) mają dużą wartość odżywczą i witaminową.


Producent oferuje piece i maszyny dla piekarni i cukierni. W ofercie piece piekarskie, obrotowe, konwekcyjne oraz maszyny piekarnicze i cukiernicze, do chleba i do ciasta. Zapraszamy po linie do chleba, miesiarki spiralne, schładzacze i dozowniki wody, krajalnice do pieczywa, mieszałki i inne maszyny piekarnicze i cukiernicze. Wyposażenie dla gastronomii, piec do chleba, ubijaczka , linia. To był przegląd w zasadzie moje szafki kuchennej, ale podejrzewam, że tak podstawowe sprzęty znajdą się też w Waszej kuchni.


Ktoś mógłby powiedzieć, że to amatorszczyzna, ale z takim wyposażeniem, możemy zacząć, a gdy przekonamy się jak przyjemne jest pieczenie własnego chleba, możemy powoli uzupełniać naszą piekarnię o dodatkowe akcesoria. Projektujemy, konstruujemy oraz oczywiście produkujemy urządzenia na specjalne zamówienie Klienta. Wyposażamy cukiernie, pizzerie, piekarnie, restauracje, bary i puby. Specjalizujemy się w produkcji: blach i form wózków do bułek i chleba regałów transportowych regałów metalowych Zbiorniki magazynowe Zbiorniki magazynowe stacji mycia.


Ręczne czynności te wykorzystuje się w małych rzemieślniczych piekarniach gdzie z całej masy ciasta znajdującego się w kotle odrywa się odpowiedniej wielkości kęs waży na wadze a następnie formuje na drewnianym lub metalowym stole posypanym mąką. Nacinanie jest stosowane w przypadku produkcji chleba i bułek odbywa się. Tosta jest jednym z największych producentów pieczywa i ciast na rynku lokalnym oraz czołowym producentem panieru w Polsce.


Każdego dnia produkujemy kilkanaście ton chleba bydgoskiego, pieczywa specjalistycznego oraz różnego rodzaju bułek.

LOZAMET jest jedynym polskim producentem, z ponad 30-letnim doświadczeniem w projektowaniu, produkcji i serwisowaniu profesjonalnych krajalnic do chleba. Doskonale sprawdzają się w pracy ciągłej jako wydajne urządzenia do krojenia dużych ilości pieczywa w piekarniach, sklepach, obiektach zbiorowego żywienia. BAGMASZ - maszyny piekarnicze, maszyny cukiernicze, piece cukiernicze i inne.


Szeroki wybór krajalnic do chleba, ubijaczek oraz mieszałek spiralnych. Oferujemy mnóstwo dzielarek jak również wałkownice i wagodzielarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty