Postanowiłam zaryzykować i poekspery Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni. Wzbogacony o jęczmień i owies, będące źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów, żelaza, wapnia, magnezu oraz cynku. To dlatego, że jęczmień zawiera bardzo niewielką ilość glutenu – chleb jęczmienny jest więc ciężki i mączysty.
Mąka jęczmienna bywa co najwyżej dodatkiem do pieczywa wypiekanego z mąki pszennej lub żytniej. Ciekawie urozmaica smak zwłaszcza wypieków na zakwasie. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że chleb jęczmienny powinien zostać włączony do jadłospisu polecanego diabetykom. Już po trzech dniach jedzenia takiego pieczywa można zauważyć wyraźny spadek poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi, zapobiegamy insulinooporności i łatwiej nam opanować apetyt na niezdrowe przekąski - przekonują szwedzcy naukowcy z prestiżowego. Słód jęczmienny w chlebie zwykle sprawia, że pieczywo z białej mąki pszennej imituje to zdrowsze, razowe.
To częsty zabieg producentów wykorzystujących nieświadomość konsumenta – większość osób świadomie nie dosładzałaby chleba. A (retinol i karoten) , 0. Zobaczysz jak w prosty sposób cieszyć się domowym chlebem upieczonym własnoręcznie. Dość rzadko można spotkać chleb jęczmienny. Chleb – moja domowa piekarnia. Ale bez problemu znajdziemy pieczywo, w którym znajduje się to cenne zboże.
Nie zapominaj o możliwości wykonania jęczmiennego chleba samodzielnie w domu. Warto dodawać jęczmień do wypieków, bo zawiera dużo wysokowartościowych białek i skrobi a także właściwie zbilansowanych witamin i mikroelementów. Ma w sobie dużo błonnika, a w. Bezpłatna rejestracja. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól i bardzo dużo cierpliwości. Poziom trudności zaawansowany.
Czas przygotowania 15min. Liczba porcji kromek. Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb jęczmienny.
Zaczniemy od kaszy jęczmiennej. Już jedna kromka tego chleba zapewnia proc. Wsyp ją do miski i zalej wodą (2ml). Pozostaw na jakąś godzinę, niech zmięknie troszkę.
Jak już zmieknie to chwyć w dłoń blender i zmiel dokładnie kaszę. Mi szło trochę opornie, ale w końcu mój blender stanął na wysokości zadania i otrzymałem gładką (może nie do końca gładką) masę. Ten rodzaj słodu, podobnie jak słód żytni, może zostać wykorzystany do pieczenia chleba litewskiego, jak i innego rodzaju pieczywa.
Proporcje jego dawkowania w stosunku do ilości mąki wynoszą 1:10.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.