środa, 6 lipca 2016

Mąka na chleb domowy

Ma chrupiącą skórkę, pachnie zbożem, a jak smakuje z masłem! Jaką mąkę wybrać, by się zdrowo odżywiać, z jakiej upiec wartościowy chleb? To pytanie zadaje sobie każda.


Mąki do domowego wypieku chleba. Na rynku polskim możemy kupić coraz częściej mąki do domowego wypieku chleba żytnie i pszenne.

Kupując mąki chlebowe należy zwrócić uwagę również na typ oznaczony liczbą. Kiedy rozczyn wyrasta, wsypujemy do niego resztę mąki, sól i wyrabiamy ciasto, najlepiej rękami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy otręby i olej i wyrabiamy jeszcze chwilę. Gotowe ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około minut do wyrośnięcia.


Witam, czy chleb pieczony samodzielnie, ale na drożdżach jest zdrowy i dobry na diecie? Jaka mąka będzie najlepsza do wypieku domowego chleba? Jeżeli planujesz zrobić chlebek na zakwasie, polecam przepis na chleb na zakwasie i przepis na zakwas.


Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym.

Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Witam, zrobiłam chleb wg przepisu na mące żytniej z dodatkiem płatków owsianych i zmielonych orzechów włoskich. Piekłam w 2stopniach w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem. Tradycyjna, domowa kuchnia nie może się obyć bez zakwasu. To podstawowy składnik chleba, tuż obok mąki i wody.


Niestety, obecnie jest on zastępowany przez drożdże, spulchniacze i inne dodatki. Zakwas ma nad nimi miażdżącą przewagę zarówno jeśli chodzi o jakość pieczywa jak i korzyści zdrowotne. Na szczęście zamiast ubolewać nad upadającymi zwyczajami możesz wziąć.


Zakwas na chleb to nic innego, jak proste połączenie mąki i wody. Przeczytaj, jak krok po kroku, w domowej kuchni wyhodować prosty zakwas na chleb. Znajdziesz tu przepis na zakwas z mąki żytniej, pszennej i orkiszowej.


Zapewne już na samą na myśl o takim bochenku ciekła ślinka. Teraz wy również możecie samodzielnie przygotować swój domowy chleb – poniżej przedstawiamy Wam prosty i szybki przepis jak upiec pyszny chleb! Składniki na pyszny chleb. Do przygotowania domowego chleba nie potrzebujemy nic więcej, niż to co znajduje się w każdym domu.


Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku.

Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Inaczej chleb nie wyjdzie. Chleby na mące pszennej mogą być pieczone zarówno na drożdżach spożywczych, jak i na zakwasie. Potrzebne składniki: Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka i woda.


Możemy użyć właściwie dowolnej mąki o wyższym typie (od typu ok. 7wzwyż). Może to być mąka żytnia, pszenna, czy orkiszowa. Największy sklep z mąką!


Witamy w naszym sklepie internetowym e-maka. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Chleb piekłem na mące orkiszowej i żytniej z całego ziarna.


Jedyna dostępna to orkiszowa typu 630. Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Domowy chleb żytni z dodatkiem żytnich otrębów i niewielkiej ilości mąki pszennej.


Jest szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny. Chleb pełnoziarnisty przepis na domowy chleb z piekarnika. Chce się więcej i więcej. Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty