Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Załóżmy, że do konkretnej kiełbasy potrzeba (suszone): majeranek, pieprz, czerwona papryka, kolendra. Podstawowa rzecz przy wyrobie kiełbasy to nie przesadzić z jej chudością a przy wędzeniu dobre wysuszenie przed właściwym wędzeniem.
Najlepiej do nadania kleistości dodać drobno zmielonej wołowiny. Po zmieleniu na drobnym sicie mięso wyrabiamy ręcznie na jednolita masę - nada to kleistości i spójności dla naszej kiełbasy. Jak kiełbasa jest dobrze uwędzona to nie parzymy jej bo to tylko psuje smak :-). Gotowac możemy jedynie świerzo zrobioną tzw białą kiełbasę, którą wkłądamy do zimnej wody i na wolnym ogniu by się woda nie zagotowała gotujemy do czasu wypłynięcia kiełbasy na powierzchnię.
Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy. Następnie dodać szklanki wody i jeszcze raz wyrobić. Dodać przyprawy i wyrobić. Mięso wieprzowe można przechowywać w zamrażarce do miesięcy. Dlatego zabierając się do przygotowania swojskiej kiełbasy warto zrobić jej większą porcję.
Pamiętacie na pewno tę wielką suszarnio-grillo-wędzarnię, którą wybudował mój Anioł. Nadszedł czas, żeby sprawdziła się w ogniu jej funkcja wędzarnicza. Mieliśmy nieco obaw, bo pierwszy raz nie było tak, że kierowali robotą Dziadkowie, tylko my. Wędzenie kiełbasy czy parzenie kiełbasy to niezbędne elementy przygotowywania swojskiej kiełbasy, by smakowała jak najlepiej. Sprawdź, jak przeprowadzić wędzenie czy parzenie kiełbasy.
Przyprawy: 7ml wody - koniecznie zimnej! Mięso pokroić na mniejsze kawałki mieszczące się w podajniku maszynki do mielenia. Podzielić na dwie części: chude oraz tłuste, błoniaste, ze ścięgnami, itp. Obecnie mamy do wyboru ogrom gatunków i smaków kiełbas , jednak ten, kto choć raz spróbował swojskiej kiełbasy , na pewno nie będzie jej szukał w żadnych marketach.
Poświęć kilka minut na. Według tych dwóch zasad domową kiełbasę wędzoną doprawia nasz kuzyn Lucjan. Preferuje on również dodawanie surowego boczku do kiełbasy.
Mówi, że swojska kiełbasa ma być pieprzna, solna i. Zostawić pod przykryciem około godzin żeby się przegryzły przyprawy. Do swojej kiełbasy dałakg łopatki kg przerośniętego boczku kg wołowiny przyprawy to: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie były to prawie główki i opakowanie majeranku. Jakie przyprawy dodać żeby dobrze smakowała ? Najpierw mieszamy mięso które było mielone na najdrobniejszym sitku dodajemy trochę soli i wody oraz część przypraw. Mieszamy do uzyskania masy kleistej która odpada od ręki i jest jak plastelina.
Ważne są też odpowiednio dobrane i wyważone przyprawy (majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek). Podstawowym zestawem dodatków do domowej kiełbasy jest sól, pieprz i czosnek. Do kiełbasy drobiowej można dodać rozmaryn lub bazylię.
Wieprzowina doskonale komponuje się z papryką wędzoną, gorczycą i gałką muszkatołową. Jeżeli dysponujemy wędzarnią to tak przygotowane kiełbasy zawiesić na kilka godzin w chłodnym pomieszczeniu, a następnie wędzić ciepłym dymem przez około godziny. Przed wędzeniem kiełbasy można na kilka minut sparzyć we wrzątku.
Wiejski salceson (domowy) Nie ma to jak domowy wyrób, tym razem czas na poważne przedsięwzięcie - prawdziwy wiejski salceson. Do przygotowania wykorzystałam profesjonalnie preparowane do produkcji masarskiej kątnice Kadek (dostępne tutaj) - moim zdaniem najlepsze na rynku. Głównymi składnikami salcesonu jest golonka i głowizna, możemy dodać polędwicę wieprzową i podroby np. Do solanki można dodać przyprawy, które wcześniej parzymy przez ok. Podstawowe przyprawy do peklowania to: pieprz, czosnek, liść laurowy, angielskie ziele,majeranek.
Duże kawałki mięsa można nastrzyknąć przy pomocy strzykawki z igłą lub nakłuć szpikulcem. Zapraszamy na frykasy z kiełbasy! A to nie wszystko, bo z kiełbasą możemy przyrządzić także ziemniaczane zapiekanki, leczo i risotta, makarony z patelni, omlety (na przykład fritattę) oraz fantazyjną domową pizzę.
Miłośnicy mięsa nie wyobrażają sobie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.