Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną.
Jak zrobić chleb na zakwasie (orkiszowo-żytni)?
To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym? Czy jak w przepisie na chleb jest zakwas z innego typu mąki niż aktualnie posiadam, to stosować masę zakwasu do 1? Oczywiście można próbować i modyfikować przepisy i dodawać zakwas dokarmiany inną mąką.
Ilość dodanego zakwasu w przepisie na chleb jest najczęściej mała. Ciasto na nim zachowuje się w inny sposób, na zakwasie żytnim chleb jest po prostu smaczniejszy, do tego siatka glutenu rozkłada się lepiej w cieście, a przecież na pięknych pęcherzykach chyba zależy każdemu #128578; Ale z zakwasu bezglutenowego można śmiało sobie wyprowadzić zakwas żytni w nowym słoiku. Jeśli ktoś próbował już pieczenia chleba żytniego tylko na drożdżach, musiał się przekonać, ze to niestety niemożliwe. Nawet, jeśli mąka żytnia stanowi tylko część użytej do wypieku, jest to trudne.
Początkującym piekarzom najlepiej wychodzą chleby z maki pszennej.
Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Za najprostszy do przygotowania uważa się zakwas żytni.
Dodatkowo dłużej utrzymuje świeżość. Pieczenie takiego chleba w domu stanowi wielką przyjemność. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Chleb żytni razowy na zakwasie.
Do zakwasu dodaj 1ml przegotowanej wody i łyżeczki soli. Później wsyp 5g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Inne to oczywiście smak, zapach i walory zdrowotne, jakich nadaje mu orkisz i dodatek zakwasu.
Ten przepis to także idealna okazja do przetestowania dopiero co przygotowanego zakwasu. Mówimy, jak przygotować dobry zakwas, by móc samodzielnie piec zdrowy chleb. W końcu nadszedł czas, żeby zabrać się za pieczenie chleba na zakwasie.
Jednak najpierw trzeba sobie taki zakwas zrobić. Powiem otwarcie, na początku była to dla nas czarna magia. Milion pytań na początku ale to naturalne, bo temat był dla nas totalną zagadką.
Polecam zatem chleb 1 żytni na zakwasie. Kolejna propozycja pieczywa. Tym razem chleb żytni, skórka chrupiąca środek mięciutki - jak dla mnie doskonały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.