Przyprawy rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy na samym początku razem z cukrem i kawą. Kawa po turecku – tygielek. Palone, a następnie drobno zmielone ziarna kawowca są zagotowywane w tygielku, zwykle z cukrem, i serwowane w małej filiżance. Współcześnie taki sposób parzenia jest obecny na Bliskim Wschodzie, Afryce Północnej, Kaukazie, Bałkanach, Bali oraz w Europie Wschodniej.
Następnie mieszamy łyżeczką kawę w tygielku i wlewamy do porcelanowej filiżanki. I to już koniec, teraz możemy się cieszyć wyjątkowym smakiem naszej pysznej kawy. Oczywiście, że można zaparzyć samą kawę bez dodatków, ale to właśnie dodatki sprawiają, że nasz kawa pozytywnie oddziałuje na nas i nasze organizmy.
Jest zupełnie inna od kaw z ekspresu i niczym nie przypomina kaw rozpuszczalnych – jest jedyna w swoim rodzaju. Jedni nie potrafią bez niej żyć, dla innych jest zdecydowanie za mocna. Jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku? Jeśli wciąż masz problemy z parzeniem kawy po turecku ten film jest dla Ciebie ;) Ofertę oryginalnych tureckich kaw i akcesoriów do jej zaparzenia znajdziesz. Turecki tygielek do kawy, pięknie zdobiony w stylu ottomańskim, z drewnianą rączką.
W tygielku parzy sie tradycyjną turecką kawę. Możemy używać go również do parzenia herbaty lub do podgrzania i spieniania mleka. Specjalnie wyprofilowana krawędź ułatwia nalewanie naparu z tygielka. Do zaparzania stosuje się niewielkie naczynie zwane tygielkiem, które – dzięki swojemu kształtowi – pozwala uzyskać maksimum smaku oraz aromatu kawy.
Przedstawiamy najciekawsze i najefektowniejsze tygielki. W trakcie gotowania musimy ją kilka razy zamieszać żeby nie wykipiała (zobacz także, jak zaparzyć kawę w tygielku). Będąc na pielgrzymce w Ziemi Świętej, w sklepie z pamiątkami poczęstowano nas kawą z kardamonem po arabsku. Była wyśmienita, gorąca. Tradycyjnie parzona kawa w ekspresie, włoski napój z kawiarki, kawa po turecku przygotowana w tygielku czy inne, alternatywne sposoby.
Gorąca, aromatyczna, głęboko czarna, czasem z dodatkiem mleka lub śmietanki od razu stawia mnie na nogi. Już dawno zrezygnowałam z tak zwanej „zalewajki. A jeśli jesteś ciekawy swojej przyszłości czytaj z fusów z kawy. Cezve - tygielek miedziany do kawy,.
Dodaj do koszyka Więcej. Przygotuj kawę po turecku: kawę wymieszaj w tygielku z cukrem i przyprawami. Wlej kilka łyżek wody i dokładnie utrzyj. Ustaw tygielek na małym ogniu i kilkakrotnie doprowadź napój do temperatury tuż przed zagotowaniem (ale napój powinien się unieść). Przepis na aromatyczną kawę w tygielku na sposób turecki.
Ważne: Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Tygielek najlepiej aby był miedziany. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
I dziś opowiemy dokładniej, jak przygotować kawę w tygielku, żeby początek dnia wyszedł takim, co by krzepił. Czytamy pożyteczne porady i notujemy! Uwielbiasz poznawać nowe, wyjątkowe smaki? A może chcesz poczuć nowy smak kawy w tureckim wydaniu? Nadaje jej jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Parzenie pozwala wydobyć intensywny, prawdziwy aromat kawy. Skorzystaj z naszej oferty i wybierz tygielki do kawy, które pozwolą Ci odnaleźć nowe oblicze parzenia kawy. Jesienią smakuje najlepiej! Ostatnie liście spadają już z drzew, ciężkie, ołowiane chmury wiszą nisko za oknem, a my pod kocem, z małą filiżanką mocnej, gęstej i słodkiej kawy. Tylko jesienią kawa doprawiona szczyptą aromatycznych i rozgrzewających przypraw ma ten swój wyjątkowy urok i smak.
Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Wszędzie Wszystkie kategorie.
Kiedy napar jest już gotowy to należy go przecedzić, pomocny może okazać się papierowy filtr do kawy i specjalny stojak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.