Cena dobrej patelni ceramicznej zależy od firmy producenta (tu najpopularniejsze marki to Gerlach, Berghoff i Tefal) i jakości materiału z jakiej jest wyprodukowana. Zakres cenowy jest bardzo szeroki od kilkudziesięciu złotych do nawet kilkuset. Nie warto kupować tanich patelni ceramicznych, które są często chińskiej produkcji. Wybraliśmy dla Państwa naszym zdaniem dwie najlepsze patelnie, które są obecnie dostępne na rynku.
Według nas patelnią numer jeden jest Gerlach Natur, której cechy zaraz przybliżymy.
Większość osób też nie do końca wie na co zwracać uwagę, jaka powinna być patelnia ceramiczna – w efekcie nacina się na niskiej jakości produkty. Miejsce drugie należy do patelni firmy GERLACH. Warto na wstępie zaznaczyć, że produkty firmy GERLACH posiadają wszystkie niezbędne atesty w tym także atest Państwowego Zakładu Higieny. Bez niej nie uda się przygotowanie wielu doskonałych i smacznych potraw, zrozumiałym jest więc, że każda pani domu stara się takie naczynia posiadać.
Liczba mnoga jest jak najbardziej wskazana, ponieważ rodzajów patelni jest naprawdę wiele. Moja patelnia jest z firmy Granchio i używam jej już już około trzech lat. Kolejna patelnia warta uwagi to produkt firmy Peterhof.
Ten austriacki producent od prawie dwudziestu lat jest jednym z głównych liderów na rynku artykułów gospodarstwa domowego. Nie zapomnieliśmy także o cenie patelni. Zwykło się mówić, że cena idzie w parze z jakością.
Patelnia tej firmy jest dość ciężka. Są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe. Ze specjalną powłoką nieprzywierającą i te, dzięki którym nasza potrawa się nie przypala. Inne do naleśników, a inne do grillowanego kurczaka. Jedne są idealne do kuchenek gazowych, a jeszcze inne sprawdzą się na płytach indukcyjnych.
Taka patelnia sprawdzi się w kuchni singla, pary oraz mniej licznej rodziny. W naszym rankingu odnajdziesz patelnie w różnych przedziałach cenowych. Najlepsze patelnie ceramiczne.
Wśród patelni ceramicznych na szczególną uwagę zasługują patelnie niemieckiej marki Silit. Charakteryzuje się ona wysoką wytrzymałością temperaturową aż do 500°C i odpornością na zarysowania. Jedyną firmą, która może posługiwać się nazwą handlową Teflon, jest firma DuPont.
Nowoczesne i lekkie aluminiowe patelnie przypadną do gustu zwolennikom innowacyjnych rozwiązań. Takie rozwiązanie zostało zastosowane w celu utrzymania wysokiej temperatury na powierzchni naczynia. Naczynie zostało pokryte warstwą ceramicznej powłoki nieprzywierającej. Używanie patelni ceramicznych jest czystą przyjemnością – potrawy nie przypalają się i nie przywierają do dna naczynia, a czyszczenie.
Tę straszliwą i kompletnie niezdrową metodę smażenia stosuje się w przypadku patelni ceramicznych – i to nie ważne, czy doskonałych, czy tych najgorszego sortu. Na patelni ceramicznej, jak przekonują się pokolenia, smażyć wg reguł sztuki się nie da. O tym, jak smażyć, piszę poniżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.