Pomimo, iż często uskarżamy się na nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, należy przyznać, że chleb czosnkowy jest pyszny i bardzo zdrowy. Poniżej przedstawiam prosty lecz wspaniały przepis na chleb czosnkowy. Bardzo puszysty, miękki chleb niewiarygodnie pięknie pachnący ziołami i czosnkiem. Rewelacyjny do serów i Zobacz więcej.
Zobacz inne podobne przepisy oznaczone tagami: czosnek chleb chleb na drożdżach czosnek niedźwiedzi oliwa z oliwek dodatki do da ń na imprezy chleb czosnkowy chleb odrywany. Opis przygotowania. Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 1ml letniej wody, wymieszać i odstawić. Do miksera wsypać mąkę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie.
Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Idealny na imprezy jak i na codzień. Domowy chleb czosnkowo-ziołowy.
CHLEBEK CZOSNKOWY – do powstania tego przepisy zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, pytając czy mam przepis na chleb czosnkowy. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Wsyp do automatu lub miksera 5g dowolnego rodzaju mąki, wsyp szczyptę soli i zioła (np. tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie).
Ten chlebek robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Pachnie i smakuje lepiej jak znane bagietki ziołowe ze sklepu. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować aromatyczny chlebek czosnkowy.
Jest bardzo mięciutki. Znika ze stołu w ekspresowym tempie, jeszcze zanim zdąży wystygnąć. Coś dla wielbicieli czosnku – chleb z całymi ząbkami czosnku. Nadeszły chłodniejsze wieczory, w czasie których trzeba szukać sposobu, aby się rozgrzać.
Ja mam na to niezawodny sposób, piekę chleb, a ciepło piekarnika rozgrzewa wtedy ciało i duszę. W takie wieczory nie ma przyjemniejszego zapachu od świeżo upieczonego domowego chleba. Rozrywany chleb ziołowo czosnkowy - chleb pieczony z osobnych kromek.
Chleb czosnkowy na zakwasie. Pieczywo czosnkowe. Przepis na chleb z czosnkiem i świeżymi ziołami. Przykro mi, że ten chleb nie wyszedł.
Faktycznie, ciasto powinno być elastyczne, a nie lejące, więc już na tym etapie coś poszło nie tak. Czasem naprawdę warto jest podsypać ciasto bardziej mąką, ostatecznie konsystencja jest najważniejsza, a chleb wcale nie wyjdzie twardy, dopóki ciasto będzie wilgotne. Odrywany chlebek czosnkowy. Jeżeli chodzi o jego nadzienie to polecam wysmarować ciasto drożdżowe domowym masełkiem czosnkowym wraz z posiekaną pietruszką.
W moim odczuciu takie połączenie smakuje najlepiej! Oczywiście możecie równie dobrze użyć pesto bazyliowe, które będzie równie aromatyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.