Piękny, chrupiący chleb na drożdżach. Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą. Jeśli używamy drożdży suszonych, możemy pominąć proces ich rozpuszczania się w wodzie i zacząć dodawać mąkę. Pierwszy domowy chleb. Dodane przez Ladyhousewife w: Tylko o kuchni.
Na zakwasie jest faktycznie dużo zdrowszy, ale łatwiej będzie zacząć od drożdzowych. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na suchych drożdżach. Chleb na suchych drożdżach Jak upiec taki chleb, używając suchych drożdży ? Skład: kg mąki, op. Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?
Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin).
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie.
Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Dotąd zawsze piekłam chleb na drożdżach świeżych, dziś będzie na suszonych. Nabyłam je kiedyś ot tak, na wszelki wypadek… dziś przyszedł na nie czas. Do tego będą to uformowane prawdziwe bochenki chleba, dotąd bowiem piekłam w foremkach. Chleb z mąki orkiszowej razowej piekę na suszonym zakwasie żytnim oraz na suszonych drożdżach instant.
W momencie, gdy przekazuję Czytelnikom przepis na rynku ogólnie dostępnym znam tylko jednego producenta suszonego zakwasu żytniego. Szukaj więc zakwasu żytniego suszonego marki Dr. Oetker, który pakowany jest w saszetki po gramów. Jest to chleb przygotowywany podobną techniką jak w przepisie na Chleb do żurku – na drożdżach.
Zmieniłam jedynie mąkę – dodałam mąki razowej i zmniejszyłam nieco proporcje, tak by dostosować je do formy keksówki, choć można go też upiec w formie bochenka. Upieczony chleb studzić na kratce. Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku.
Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu. Jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach.
Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.