Mam zakwas w lodowce(ok łyżek). Kiedy poeke chleb wszystko wiem. A jak zrobic kiedy chce upiec chleby. Tego dokarmionego zakwasu jest za malo. Czy mozna do zakwasu wyjetego z lodowki dodac więcej maki np.
Za owe właściwości spulchniające odpowiada obecność w zakwasie dzikich drożdży, bakterii kwasu mlekowego oraz bakterii produkujących kwas octowy. Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną. Ten niezbędny do wypieczenia zdrowego chleba na zakwasie składnik jest prosty do przygotowania, ale wymaga poświęcenia mu nieco czasu i uwagi.
Obiecałam w poprzednim wpisie, że podpowiem, jak przechowywać zakwas żytni na chleb i jak go dokarmiać. Francji i Wielkiej Brytanii oraz zakwas żytni, który jest bardzo popularny w naszym kraju. Dodając do danego typu zakwasu np pszennego, mąkę żytnią, otrzymamy zakwas mieszany.
Podobnie dodanie do mąki żytniej mąki orkiszowej, da nam zakwas żytnio-orkiszowy. Jak przechowywać zakwas? Z góry najlepiej nałożyć pokrywkę, aby nie wysychał, ale nie zakręcać, ponieważ zakwas będzie jeszcze przez jakiś czas aktywny.
Następnie pod wpływem zimna zakwas zostaje uśpiony. Stali czytelnicy naszego serwisu mieli okazję ostatnio się dowiedzieć jak wyhodować zakwas krok po kroku z mąki pszennej razowej. Tradycyjny zakwas na chleb otrzymujemy w podobny sposób, jednak różni się on rodzajem mąki. Zapach i kolor tradycyjnego zakwasu.
Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Dodatki zakwasowi raczej nie służą, ale może nie zaszkodzą aż tak, żeby przestał pracować i nie dało się go uratować. Jest on zdrowszy od surowych buraków gdyż oprócz tego, że zachowuje on wszystkie ich właściwości to dodatkowo posiada bakterie kwasu mlekowego (tak jak kefir, jogurt czy kapusta kiszona). Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien.
Możemy go jeszcze dokarmiać lub uśpić. Jeżeli chcemy, możemy przechowywać zakwas w kuchni i dokarmiać go cały czas. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy przez 7-dni.
Po tym czasie, dokarmiamy go mąką i wodą ( jak wyżej ) i zostawiamy na godzin w ciepłym miejscu. Jeśli nie, możemy go uśpić. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.
Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Im dłużej zakwas będzie prowadzony tj. Czy mogę ten zakwas z mąki razowej wykorzystać do innego przepisu na chleb z Pani bloga? A co do Twojego pytania – możesz spróbować dokarmić to odłożone ciasto podobnie jak zakwas i upiec na nim chleb.
Wysuszony zakwas ucieramy na mąke i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez czas nieograniczony. Sproszkowany zakwas reaktywujemy dodając odrobinę wody i robiąc papkę. Przechowywać w temp.
W tych warunkach faza dojrzałości praktycznie nie ma znaczenia. Z reguły odbieram nadwyżkę gotowego kwasu na chleb, choć jak było za mało to robiłem jak pkt. Raz zapomniany przed schłodzeniem przestał się kilkanaście dodatkowych godzin w kuchni – nic się nie stało.
Jest on również dobry na zgagę i zaparcia jak również usprawnia pracę nerek i wątroby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.