poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Chleb orkiszowy z ziarnami

Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie. Rewelacyjny chleb orkiszowy z dodatkiem mąki pszennej. Wzbogacony bardzo dużą ilością ziaren – siemienia lnianego, słonecznika, dyni i sezamu. Dodatkowo, odrobina kaszy jaglanej.


Składniki wymagają jedynie wymieszania.

W wodzie rozpuszczamy drożdże i miód wlewamy do miski z mąką. Drewniana łyżką mieszamy wszystkie składniki ,odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie chleb odgazowujemy i pozostawiamy na pół godziny,czynność. Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Warto piec w domu chleb, bo smakuje o wiele lepiej niż ten ze sklepu, nawet lepiej od tych droższych chlebów.


Sami decydujemy jakie dodatki chcemy dodać. Jakiś czas temu znalazłam sklep internetowy Biogra , który w swojej ofercie ma wyłącznie produkty orkiszowe. Oferta nie jest szczególnie rozwinięta, ale mają tam to co potrzebowałam.

Ten chleb to jeden z moich ulubionych. Mąka orkiszowa jest niepowtarzalna, sprawia, że chleb jest bardziej solidny i, co tu dużo mówić, po prostu niebanalnie pyszny. Uwielbiam dodatek ziaren w miąższu chleba, stąd dodatek słonecznika. Oczywiście każde inne nasiona będą na pewno mile widziane, ale uważajcie! Bardzo szybko wyrasta,dzięki czemu nawet dodając do tego czas pieczenia,można pokusić się o upieczenie go na śniadanie.


Mam pytanko który z pani przepisów na chleby na zakwasie jest podobny w składzie do tego chlebka na drożdżach. Rodzince bardzo smakował i szukam odpowiednika dla tego chlebka. Upiekłam chleb prosty razowy ze strony przepis na chleb wyszedł rewelacyjnie.


Czy już teraz mogę pięć wszystkie chleby na zakwasie czy zacząć od białych chlebów na zakwasie. Mój zakwas dniowy, wczoraj. Nic dziwnego, skoro sam orkisz ma mnóstwo zalet i już w XII w. Zwykle robię chleb pszenny, ale czasem miksuję mąki i tak wychodzi np. Wypieki z mąki orkiszowej są niesłychanie zdrowe.


Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Pięknie pachnie, smakuje wybornie i ma tą niesamowitą strukturę. Przepis na chleb orkiszowy z ziarnami słonecznika.


Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie.

Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Wspaniały pachnący chleb. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z ziarnami i solą. Robiłam z pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz z białej, i z tej ilości wychodzi. Nastawiam tylko dolną grzałkę, bo jak jest mocniejsza.


Istotną zaletą chleba orkiszowego jest zbieranie zboża razem z łupiną, która chroni je przed zanieczyszczeniami. Pieczywo orkiszowe wykonane jest z czystej, bogatej w błonnik mąki orkiszowej, w przeciwieństwie do pieczywa z oczyszczonej mąki pszennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty