wtorek, 27 sierpnia 2019

Słodki chleb

Słodki chleb dyniowy 14. Sezon na dynie właśnie rozpoczyna się. U mnie niedawno zagościła dynia całkiem okazała i ponieważ była zbyt okazała, trafiła jako mus do słoików na zaś. Ale niestety jeden słoik się zbuntował, postano Zobacz więcej.


Ale ten słodki chleb drożdżowy ma więcej zalet. Sprawdzi się bowiem jako deser: z konfiturą, słodkim serem, miodem.

Jednak przepyszny jest też wytrawnie – posmarowany masłem, z żółtym serem i szynką – to jedna z najlepszych kanapek jakie znam :) Chleb pokrojony jak kromki możemy też grillować w tosterze. Latem piekłam żytni chleb na zakwasie z miodem i bardzo mi odpowiadał słodkawy smak chleba pieczonego na zakwasie. Wczoraj przypomniał mi się ten chleb i nabrałam ochoty na lekko słodki chleb o kwaśnym wyrazistym smaku.


Nie chciałam znowu piec chleba żytniego z miodem, dlatego mąkę żytnią. Przepisy na chleb słodki w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na chleb słodki. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Kolejny chleb upieczony na tym zakwasie powinien już pięknie wyrosnąć. Nie czekaj aż chleb wypełni całą foremkę, ponieważ zbyt wyrośnięty chleb upadnie trochę w trakcie pieczenia.

Nie zmienia to zbytnio jego smaku, ale wygląd jest mniej apetyczny – chleb jest zapadnięty na środku. Będziemy potrzebować: 4g. Technika wykonania ciasta jest bajecznie prosta: po wyrośnięciu ciasto drożdżowe wałkujemy na placek, posypujemy cynamonem z cukrem i zawijamy.


Do tej herbaty zwykle podaje się ciasteczka lub inne słodkie wypieki, a wśród nich od czasu do czasu znajdzie się Barmbrack- irlandzki słodki chleb. Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin).


Zapraszam na bardzo łatwy przepis na chleb pszenny na drożdżach. Zapach świeżego chlebka jest nieporównywalny z niczym innym, najlepiej smakuje świeżutki z odrobiną masła. Struktura chleba jest bardzo delikatna, jest on niezwykle puszysty i przypomina włoski wypiek o nazwie ciabatta. Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam chleb na zakwasie żurkowym, bywają tygodnie, że piekę go po kilka razy. Jest przepyszny, zupełnie przyjemny w przygotowaniu, a zapach po upieczeniu aż trudno opisać.


Chleb na zakwasie, żytnio-orkiszowo-pszenny ze słonecznikiem. Pão doce, czyli słodki portugalski chleb, a może nawet bardziej bułeczki. Taki chleb można też dostać ze ślimaczkami (zamiast kulek uformowane są t akie ruloniki, jak makowczyki), które połączone są ze sobą, a w środku skrywają fajne, słodkie nadzienie. W końcu cały bochenek tworzą małe kulki – bułki.


HAWAJSKI SŁODKI CHLEB Przepis pochodzi z angielskiej strony bakingbites.

To właściwie taka następna z serii drożdżówek. Zaciekawiła mnie dlatego, że dodaje się do niej ugotowane ziemniaki. W każdym razie efekt końcowy wizualny i smakowy jest bardzo zadowalający.


Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty