Chleb orkiszowy na drożdżach. Bardzo prosty chleb, w całości wykonany z jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego. A chleb, który upiekłam nie jest zwykłym chlebem. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, ale to nie jego jedyna zaleta.
Wypieki z mąki orkiszowej są niesłychanie zdrowe.
Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Pięknie pachnie, smakuje wybornie i ma tą niesamowitą strukturę. Domowy chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach piekę bardzo często. To wyjątkowo pyszny, wilgotny i zdrowy chleb orkiszowy razowy. Mąka orkiszowa razowa otrzymywana jest z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz.
Kolejny przepis na pyszny chleb. Robiłam z pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz z białej, i z tej ilości wychodzi.
Nastawiam tylko dolną. Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Do chleba można dodać dowolne ziarna.
Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie. O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). Można do niego dosypać ulubione dodatki, np.
Piękny, chrupiący chleb na drożdżach. Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą. Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty przepis na chleb orkiszowy, który znalazłam na blogu Przepis na chleb. Przepis jak upiec smaczny domowy chleb orkiszowy na drożdżach. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 7g 2g mąki orkiszowej – grubo mielonej 2g.
Możemy skorzystać z powyższego przepisu na chleb na zakwasie lub sięgnąc po kolejny, przepis na chleb orkiszowy na drożdżach. Do tego przepisu na chleb potrzebne będą takie składniki jak: szklanki mąki orkiszowej, i ½ szklanki ciepłej wody, ½ saszetki suchych drożdży, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soli, łyżeczka.
Nie wymaga użycia miksera, podobnie jak w przypadku chleba wieloziarnistego wystarczy wymieszać składniki drewnianą łyżką. A orkisz z natury swojej jest mocniejszy i ingerencja w wyrastanie zboża nie jest aż tak wymagana. Ciekawe jest też to, że orkisz był bardzo popularny już w starożytności i to właśnie wypiekami z mąki orkiszowej posilali się słynni, rzymscy gladiatorzy.
Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Zakwas to mieszanina mąki i wody, która po odpowiedniej fermentacji, zawiera kilkadziesiąt różnych bakterii odpowiedzialnych za produkcję kwasu mlekowego i kwasu octowego (stąd kwaskowy smak pieczywa) oraz tzw. Istotną zaletą chleba orkiszowego jest zbieranie zboża razem z łupiną, która chroni je przed zanieczyszczeniami. Pieczywo orkiszowe wykonane jest z czystej, bogatej w błonnik mąki orkiszowej, w przeciwieństwie do pieczywa z oczyszczonej mąki pszennej.
Testowałam mnóstwo przepisów ale według tego przepisu na chleb pełoziarnisty mojego autorstwa, pieczywo wychodzi pyszne i zawsze się udaje. Jeżeli chodzi o mąkę proponuję użyć pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej. Nie testowałam z mąką żytnią więc nie odpowiadam za ewentualne niepowodzenia. Jak upiec domowy chleb?
Najlepiej chleb orkiszowy na zakwasie, a nie na drożdżach. Dzisiaj podam przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje. Takiego chleba jak domowy nie kupisz w żadnej piekarni. Ponadto robiąc chleb samodzielnie masz stuprocentową pewność, że do produkcji został użyty prawdziwy zakwas, a nie sproszkowany. Chodzi o to (w największym skrócie), że cukry złożone z mąki są dużo lepsze dla drożdży (toż to żywa istota) niż zwykły cukier (cukier prosty).
Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Mój pierwszy chleb upieczony…ze względu na brak profesjonalnej kuchni i zdezelowany piekarnik elektryczny (delegacja) wyszło rewelacyjnie. Chce się więcej i więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.