czwartek, 15 sierpnia 2019

Dobra kawa parzona

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez dodatków, z myślą o tych, którzy cenią sobie kawę sama w sobie, bez mleka, cukru, sosów czy syropów.


Dripper, czyli przelewowe parzenie kawy. Co to w ogóle jest ten dripper do kawy? To bardzo proste urządzenie do parzenia dobrej kawy, które pozwala w wyjątkowo prosty i szybki sposób uzyskać smaczny i delikatny napar.

Metoda doskonale wydobywa z kawy jej niezwykły aromat – karmelowe i orzechowe nuty jasno palonych ziaren. Parzenie kawy po turecku. Wbrew pozorom kawa po turecku to nie tradycyjna kawa zalewana wrzątkiem w szklance czy filiżance - bardzo wiele osób ma błędne przekonanie w tej kwestii, dlatego chcemy Wam wyjaśnić na czym polega parzenie kawy po turecku. Ponieważ fusy swobodnie pływają w filiżance, tworzy się zawiesina, która podrażnia żołądek i wątrobę.


Szczególnie szkodliwe jest picie takiej kawy na czczo, bo może powodować wrzody żołądka. Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy, warto pomyśleć o własnym sprzęcie do jej parzenia. Wybór metody determinuje nie tylko smak i aromat kawy, wpływa również na intensywność, cielistość, teksturę, czystość smaku i zawartość kofeiny!


Co jest najważniejsze w doborze metody? Przede wszystkim własne preferencje smakowe i temperament.

Dziś chciałbym się zagłębić w jeden z aspektów wody bardzo istotny podczas parzenia kawy, a mianowicie temperatura wody. Temperatura wody jest bardzo ważna w każdym sposobie parzenia kawy, zarówno w ekspresie jak i metodach przelewowych i ma spory wpływ na finalny smak kawy. To właśnie wtedy po raz pierwszy na szeroką skalę do uzyskania większej intensywności naparu “zaprzęgnięto” ciśnienie. Wpływ kawy na zdrowie zależny od sposobu jej przyrządzenia. Prawdziwa kawa powinna być parzona z ziarna.


Najmniej szkodliwa będzie kawa zaparzana w ekspresie ciśnieniowym gdyż ziarenka kawy najkrócej znajdują się w gorącej wodzie. Co do kawy rozum podpowiada że należy ufać temu co widzimy oczami. Czyli kawa rozpuszczalna jest zbiorem hmm , czegoś co jak zapewnia producent jest kawą.


Na dobrą sprawę należałoby zaufać producentowi. Ja nie wierzę ,choć kawę rozpuszczalną piję. Dużo pewniejszym produktem jest kawa naturalna, zwłaszcza niemielona. Dobra kawa to zawsze kawa ziarnista, a najlepsza kawa to zawsze ta która nam smakuje.


Bardzo często jakość i cena nie odzwierciedlają tego czy kawa jest dobra, najważniejszy jest efekt w filiżance, czyli fakt czy kawa nam smakuje, czy jej picie jest dla nas przyjemnością. Jak sama nazwa wskazuje jest naturalna. Jednak zawiera więcej kofeiny niż kawa rozpuszczalna. Ponadto parzona w sposób turecki zawiera niezdrowe związki eteryczne i substancje drażniąc, które w dużych ilościach są szkodliwe. Jednak nie każda z metod alternatywnych jest dedykowana takiej kombinacji.


Do kawy białej potrzebny będzie bardziej intensywny napar (zbyt delikatny zniknął by niemal zupełnie w połączniu z mlekiem). Jeżeli lubicie kawy mleczne, to dobrym rozwiązaniem będzie kawiarka lub Aeropress.

Zasada parzenia kawy w dripperze jest stosunkowo prosta, jednak należy przestrzegać pewnych reguł oraz wystrzegać się błędów przez które finalnie nasza kawa może stracić na swej wartości. Sugerowana ilość kawy do zaparzania w dripie to – 5g kawy na 100ml wody. W naszym przypadku było to 24g kawy na 400ml wody. Dobra kawa pita z samego rana lub popołudniem, to synonim drobnych przyjemności, jakimi powinniśmy uprzyjemniać sobie trudy dnia codziennego.


Napój ten nadaje się do tego doskonale. Chyba dostatecznie mocno to podkreśliłem. Gdy tę lekcję mamy za sobą, przejdźmy dalej. Zbyt wysoka temperatura niszczy te najsmaczniejsze związki zawarte w kawie.


Kawa NIENAWIDZI wrzątku! Wrzątek powoduje dosłowne zaparzenie kawy, a to w efekcie daje gorycz i płaski, nierozwinięty smak. A tak dobra kawa nie powinna smakować.


Aby wykorzystać te właściwości kawy, musisz jednak przestrzegać kilku zasad. Pamiętaj o tym, by wybierać kawę dobrej jakości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty